e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010

«Όχι» στην αναστολή ψήφου για τις χώρες με υψηλά ελλείμματα, λέει ο πρόεδρος του Eurogroup

Διχασμένη η ΕΕ για τις αλλαγές


O πρόεδρος του Εurogroup και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, απορρίπτει κάθε σκέψη για αναστολή του δικαιώματος ψήφου στα όργανα της ΕΕ για κράτη-μέλη που παραβιάζουν τους δημοσιονομικούς κανόνες της ευρωζώνης, όπως δήλωσε σε γερμανική εφημερίδα την Τετάρτη.


«Η άρση του δικαιώματος ψήφου για τις χώρες που δεν τα καταφέρουν όσον αφορά το δημοσιονομικό έλλειμμα δεν είναι ένας δρόμος που μπορούμε να πάρουμε και αποκλείω οποιαδήποτε τροποποίηση της συνθήκης της ΕΕ σ' αυτό το ζήτημα», συνέχισε, εκτιμώντας πως αυτή η πρόταση δεν θα τύχει της ομόφωνης υποστήριξης των Ευρωπαίων εταίρων.

«Γι' αυτό δεν πρέπει να επεκταθούμε σ' αυτό το ζήτημα στη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής» της ΕΕ, που ξεκινά την Πέμπτη στις Βρυξέλλες, πρόσθεσε.

Ο κ. Γιούνκερ σημείωσε πως η συμφωνία στην οποία κατέληξαν νωρίτερα τον Οκτώβριο η Γαλλία και η Γερμανία για τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ, δεν είναι βιώσιμη.


«Η συμφωνία αυτή, όπως έχει, είναι απαράδεκτη γιατί δεν αποτελεί καμία εγγύηση για ένα αποτελεσματικό Σύμφωνο Σταθερότητας», είπε.


Ο κ. Γιούνκερ υπογράμμισε ότι δεν του ζητήθηκε η γνώμη από το Βερολίνο και το Παρίσι για τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν την περασμένη εβδομάδα στην Ντοβίλ της Γαλλίας)η Άνγκελα Μέρκελ και ο Νικολά Σαρκοζί.


«Αυτόματες κυρώσεις» ζητεί ο Σταρκ


Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Γιούργκεν Σταρκ, υπογράμμισε για μία ακόμα φορά την ανάγκη να υιοθετηθούν αυτόματες κυρώσεις κατά των χωρών της ευρωζώνης με μεγάλα δημοσιονομικά ελλείμματα.

«Υπάρχει ανάγκη για ένα μεγαλύτερο σεβασμό προς τους κανόνες και γι' αυτό το λόγο πρέπει να υιοθετηθούν προοδευτικά αυτόματες κυρώσεις όταν παρατηρείται παραβίαση των κανόνων», δήλωσε την Τετάρτη από το Βισμπάντεν, σύμφωνα με το κείμενο της ομιλίας του, που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΚΤ.


«Οι κυρώσεις πρέπει να είναι μία αξιόπιστη επιλογή», επανέλαβε υπογραμμίζοντας ότι η πρόσφατη κρίση έχει καταστήσει αναγκαίες τις θεσμικές μεταρρυθμίσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Όσο για τις διαφωνίες που υπάρχουν στους κόλπους της ΕΕ, είπε πως «αμφιβάλλω ότι έχουν ενημερωθεί σχετικά όλοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες».

«Αντί να συνεχίσουν να αρνούνται ότι η ένταξη σε μία νομισματική ένωση περιορίζει την κυριαρχία ενός κράτους σε ό,τι αφορά την οικονομική και χρηματοπιστωτική πολιτική, όλα τα κράτη της ευρωζώνης πρέπει να αποδεχθούν την πραγματικότητα του ευρώ», υπογράμμισε, επισημαίνοντας ότι «δεν υπάρχει πλέον χρόνος για χάσιμο»


«Χρειαζόμαστε περισσότερη διαφάνεια, σαφώς διαχωρισμένες εντολές και μία ισχυρότερη αποπολιτικοποίηση πολλών διαδικασιών λήψης αποφάσεων», πρόσθεσε.

Όσον αφορά τη μορφή των κυρώσεων, εκτός από τις οικονομικές κυρώσεις, όπως η κατάργηση των επιδοτήσεων, ο Σταρκ ζητεί τη στέρηση του δικαιώματος ψήφου στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
 
ta nea
«Για να το πω ξεκάθαρα: η αφαίρεση του δικαιώματος ψήφου για τους δημοσιονομικούς παραβάτες δεν είναι εφικτή και απορρίπτω κάθε σχετική τροποποίηση της Συνθήκης της ΕΕ», δήλωσε στην Welt.