Αβεβαιότητα στην αγορά
Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού Γ.Παπανδρέου, στη διακαναλική συνέντευξη της περασμένης Δευτέρας, σε συνδυασμό με τα κερδοσκοπικά σενάρια περί ενδεχόμενης χρεοκοπίας, ωθούν ανοδικά το κόστος κρατικού δανεισμού, όπως αυτό αποτυπώνεται στη διαφορά των επιτοκίων των ελληνικών με τα γερμανικά κρατικά ομόλογα.Στη συνέντευξή του, ο κ. Παπανδρέου είχε υπογραμμίσει ότι δεν έχει πρόθεση να προσφύγει σε εκλογές, αλλά το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών του Νοεμβρίου, μαζί με άλλα δεδομένα, θα συνεκτiμηθούν και «αν βαρύνει η κατάσταση για τη δυνατότητα της κυβέρνησης να κάνει αλλαγές, τότε θα πρέπει να υπάρξει απόφαση του ελληνικού λαού».
Τα σενάρια αυτά προκαλούν τη δυσφορία του ΔΝΤ, καθώς εκτιμούν ότι η χώρα έχει ανάγκη να συνεχίσει με συνέπεια τις μεταρρυθμίσεις, ώστε να μην «εκτροχιαστεί» το Πρόγραμμα Σταθερότητας.
Την Τρίτη, ο διευθύνων σύμβουλος του μεγαλύτερου, παγκοσμίως, fund ομολόγων, Pimco, είπε ότι βλέπει ελληνική χρεοκοπία μέσα σε τρία χρόνια, δίνοντας την αφορμή για ρευστοποιήσεις ελληνικών τίτλων.
Επιπλέον νευρικότητα προκαλεί το γεγονός ότι η ΕΚΤ έχει σταματήσει, εδώ και δύο εβδομάδες, το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων. Στο θέμα αυτό, αναμένεται να αναφερθεί σήμερα, Τετάρτη, από την Κύπρο ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ.
Τέλος, υπάρχει το θέμα της αναθεώρησης του ελλείμματος του 2009, σε επίπεδα κοντά στο 15,5% του ΑΕΠ. Η Eurostat θα ανακοινώσει τα αναθεωρημένα στοιχεία στα μέσα Νοεμβρίου, μάλλον μετά τον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών.
Η διαφορά απόδοσης του 10ετούς κρατικού ομολόγου αναφοράς με τον αντίστοιχο γερμανικό τίτλο, διευρύνθηκε μέχρι τις 746 μονάδες βάσης, από 715 στο άνοιγμα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg.
«Υπήρξαν κάποιες περιορισμένες ρευστοποιήσεις, αλλά φαίνεται ότι η αγορά σταμάτησε να δίνει τιμές και έτσι (το spread) απλά διευρύνεται», είπε trader στο Reuters.
Χθες, Τρίτη, ξεπέρασε το όριο των 700 μονάδων, για πρώτη φορά από τις αρχές Οκτωβρίου.
Το επιτόκιο του τίτλου διαμορφώνεται στο 10,06% από 9,67% στο άνοιγμα της αγοράς.
Υπενθυμίζεται ότι στις 13 Οκτωβρίου είχε υποχωρήσει σε χαμηλό τετραμήνου, λίγο κάτω από τις 650 μονάδες, λόγω των σεναρίων για παράταση στον χρόνο εξόφλησης του δανείου των 110 δισ. ευρώ.
ta nea