Μείωση κατέγραψαν οι επενδύσεις σε κατοικίες κατά το πρώτο εξάμηνο του 2010 με ετήσιο ρυθμό 17,9%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Έτσι, το πρώτο εξάμηνο του 2010 οι επενδύσεις σε κατοικίες αντιστοιχούσαν μόνο στο 3% του ΑΕΠ έναντι 7,7% την περίοδο 2000-2006. Δεδομένου ότι ο αριθμός των οικοδομικών αδειών, ο οποίος αποτελεί πρόδρομο δείκτη των επενδύσεων σε κατοικίες, υποχωρούσε συνεχώς στη διάρκεια του 2009, εκτιμάται ότι οι επενδύσεις σε κατοικίες δεν θα ανακάμψουν εντός του 2010. Με βάση τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί από την Τράπεζα της Ελλάδος, οι τιμές των διαμερισμάτων (σε ονομαστικούς όρους) κατέγραψαν στο πρώτο τρίμηνο του 2010 μέση μείωση 1,8% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2009, ενώ περαιτέρω αποκλιμάκωση των τιμών καταγράφηκε το δεύτερο τρίμηνο (-5,7%). Ήτοι στο πρώτο εξάμηνο του έτους σημείωσαν υποχώρηση 3,75%.
Σημειώνεται πως μέχρι πρόσφατα την μεγαλύτερη συμβολή στην διαμόρφωση του ΑΕΠ είχαν το εμπόριο που συμμετείχε με ποσοστό 15% και η διαχείριση ακινήτων που συμμετείχε κατά 10% στο ΑΕΠ. Τους τελευταίους μήνες οι δύο αυτοί τομείς της οικονομίας που συνεισφέρουν περίπου 60 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση , έχουν βρεθεί στο επίκεντρο των προβλημάτων.
Η δραματική μείωση της κατανάλωσης, η αύξηση των άμεσων και έμμεσων φόρων και η παύση της τραπεζικής ρευστότητας κατάφεραν σοβαρά πλήγματα στις εμπορικές επιχειρήσεις και στον κλάδο των ακίνητων μειώνοντας δραματικά τις πωλήσεις και τις συναλλαγές.
Ειδικά η αγορά ακινήτων χαρακτηρίζεται τα τρία τελευταία έτη από την επιφυλακτικότητα από την πλευρά της ζήτησης και την υπερβάλλουσα προσφορά με σημαντικό απόθεμα αδιάθετων (προς πώληση) ακινήτων.
ta nea