e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010

Χωρίς τη Γαλλία και τη Γερμανία δεν «κινείται» η ΕΕ, λέει η Ανγκελα Μέρκελ


Πιέζει για αναθεώρηση της Λισαβόνας


«Χωρίς συμφωνία ανάμεσα στη Γαλλία και τη Γερμανία δεν είναι δυνατό να γίνουν πολλά πράγματα στην Ευρώπη» δηλώνει η Ανγκελα Μέρκελ, παραμονή της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες κατά την οποία Παρίσι και Βερολίνο θα ασκήσουν συντονισμένες πιέσεις για την αναθεώρηση της Συνθήκης της Λισαβόνας με κεντρικό άξονα τη ενίσχυση της δημοσιονομικής πειθαρχίας στην ΕΕ.Η γαλλογερμανική πρόταση για αναθεώρηση της Συνθήκης της Λισαβόνας έως το 2013, με στόχο τη δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού διαχείρισης οικονομικών κρίσεων, πρόκειται να βρεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων των «27» στη διήμερη Σύνοδο Κορυφής που αρχίζει την Πέμπτη στις Βρυξέλλες.


Μεταξύ των κρατών-μελών υπάρχει σθεναρή αντίσταση στην αναθεώρηση της Συνθήκης, αναγνωρίζεται ωστόσο ότι ο στόχος της αλλαγής είναι ουσιώδης, ιδίως εάν στηρίζει το ευρώ και μειώνει τον κίνδυνο μίας νέας χρηματοοικονομικής κατάρρευσης.

Για την τροποποίηση της Συνθήκης -η οποία τέθηκε σε ισχύ τον περασμένο Δεκέμβριο έπειτα από οκτώ χρόνια σκληρών διαπραγματεύσεων- θα απαιτηθεί ομοφωνία, καθώς και επικύρωση από τα εθνικά Κοινοβούλια των «27» και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, διαδικασία η οποία μπορεί να προκαλέσει πολιτικές διαιρέσεις και σίγουρα θα αποβεί μακρά.

Ωστόσο, η Γερμανία είναι αποφασισμένη σε αυτή τη Σύνοδο Κορυφής να πείσει τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ να δώσουν εντολή στον πρόεδρο της ΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, να παρουσιάσει, εντός των προσεχών μηνών, προτάσεις για αλλαγές στη Συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όπως αναφέρουν πολιτικοί αναλυτές, η Γερμανία απαιτεί την αλλαγή της Συνθήκης της Λισαβόνας ώστε να καταστεί δυνατή η εφαρμογή σκληρών πολιτικών κυρώσεων προς τα δημοσιονομικά απείθαρχα κράτη-μέλη, όπως, μεταξύ άλλων, η απώλεια του δικαιώματος ψήφου στα συμβούλια υπουργών και η ελεγχόμενη πτώχευση μιας χώρας μέλους του ευρώ.

«Χωρίς συμφωνία ανάμεσα στη Γαλλία και τη Γερμανία, δεν είναι δυνατό να γίνουν πολλά πράγματα στην Ευρώπη» δήλωσε την Τρίτη η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ υπεραμυνόμενη ενώπιον των Γερμανών βουλευτών της συμφωνίας ανάμεσα στο Παρίσι και το Βερολίνο για τη μεταρρύθμιση του Συμφώνου Σταθερότητας.

«Είναι αλήθεια: μια γαλλο-γερμανική συμφωνία δεν είναι το παν στην Ευρώπη. Όμως, είναι επίσης αλήθεια ότι χωρίς συμφωνία ανάμεσα στη Γαλλία και τη Γερμανία, δεν είναι δυνατό να γίνουν πολλά πράγματα» δήλωσε η καγκελάριος την παραμονή της Συνόδου Κορυφής.


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πήρε, εν τω μεταξύ, την Τετάρτη αποστάσεις από τις δηλώσεις της αρμόδιας επιτρόπου για τη Δικαιοσύνη, Βίβιαν Ρέντινγκ, η οποία επέκρινε το γαλλογερμανικό σχέδιο για την αναθεώρηση της Συνθήκης της Λισαβόνας.

«Είναι προσωπικές δηλώσεις» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Επιτροπής, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. «Δεν θα σχολιάσω τις προσωπικές δηλώσεις της κυρίας Ρέντινγκ» προσέθεσε.

Σε μια σειρά από συνεντεύξεις της που δημοσιεύθηκαν σε ευρωπαϊκές εφημερίδες, η Βίβιαν Ρέντινγκ επέκρινε έντονα το σχέδιο της Γερμανίας και της Γαλλίας να αναθεωρήσουν τη Συνθήκη της Λισαβόνας.

Σε συνέντευξή της στη γερμανική εφημερίδα Die Welt χαρακτήρισε μάλιστα τις δύο κυβερνήσεις «εντελώς ανεύθυνες που βάζουν στο τραπέζι χίμαιρες με νέες Συνθήκες».


ta nea