e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2010

Πτώση τιμών στην αγορά μέχρι τα Χριστούγεννα βλέπει ο Μ.Χρυσοχοΐδης


Αποδίδει ευθύνες στις πολυεθνικές


Οι τιμές στην αγορά θα έχουν πέσει μέχρι τα Χριστούγεννα, εκτιμά o υπουργός Ανάπτυξης, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης.


Σε δηλώσεις του ...
στον ραδιοφωνικό σταθμό Real, την Τετάρτη, ο υπουργός είπε ότι «δυστυχώς έχει


διαμορφωθεί στη χώρα ένα πολύ υψηλό επίπεδο τιμών και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι για πάρα πολλά χρόνια, λειτουργούμε με έναν τρόπο ως οικονομία και ως κοινωνία, γιατί δεν υπάρχει καταναλωτικό κίνημα, αλλά κυρίως λειτουργούν οι μηχανισμοί της αγοράς με ένα τρόπο που είναι άναρχος, με αποτέλεσμα να διαμορφώνει ο καθένας τις τιμές με έναν τρόπο που τελικώς είναι παράνομος. Έχουμε ένα ζήτημα εφαρμογής των νόμων. Η δική μου αποστολή, ως πολιτικός, είναι να προσπαθήσω να εφαρμόσω τους νόμους».

Ο κ. Χρυσοχοϊδης σημείωσε ότι το υψηλό επίπεδο των τιμών στο καλάθι της νοικοκυράς, «οφείλεται στο γεγονός ότι κυρίως πολυεθνικές επιχειρήσεις που δρουν στην Ελλάδα αλλά κι σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, πωλούν τα προϊόντα τους υπερτιμολογημένα από 20-30%. Αυτό έγινε ανεκτό από την Πολιτεία για πάρα πολλά χρόνια και δεν μπορεί να συνεχίσει. Σε αυτό το ζήτημα, πρέπει να εφαρμοστούν οι νόμοι».

Σύμφωνα με τον υπουργό , πρέπει να υπάρξει εθνική εκστρατεία διαφήμισης και προβολής των ελληνικών προϊόντων, προκειμένου να στηριχθούν και να ενισχυθούν οι εξαγωγές των ελληνικών προϊόντων. «Φιλοδοξία μου είναι, μέσα σε χρόνια, να τις διπλασιάσουμε από το σημερινό επίπεδο που βρίσκονται», συμπλήρωσε.

Ο υπουργός Ανάπτυξης, εξέφρασε την ανησυχία του για την αύξηση του τιμάριθμου, η οποία σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στις αυξήσεις σε ΔΕΗ, συγκοινωνίες, κρατικές και ημικρατικές ΔΕΚΟ, καθώς, όπως ανέφερε, από το 5,5% του πληθωρισμού το 4% και επιπλέον οφείλεται σε αυτούς τους φόρους και τις αυξήσεις των τιμολογίων.

Ο κ. Χρυσοχοϊδης είπε ότι «οι φόροι και οι αυξήσεις στα τιμολόγια που αποφασίστηκαν από το κράτος είναι γνωστό γιατί μπήκαν, γιατί υπάρχει θέμα εσόδων και δεν υπήρχε άλλος τρόπος σε αυτή τη φάση τουλάχιστον που το κράτος είναι ανοργάνωτο να συγκεντρωθούν έσοδα άμεσα. Αυτό βέβαια, πολλές φορές έχει και αντίθετες επιπτώσεις με την έννοια της κατανάλωσης, η οποία πέφτει, γιατί ακριβαίνουν τα πράγματα, άρα μειώνεται η αγοραστική δύναμη των ανθρώπων».

«Από την άλλη πλευρά», συνέχισε, «υπάρχει το θέμα των ΔΕΚΟ, οι οποίες ασκούν ένα κοινωνικό έργο. Οι αστικές συγκοινωνίες για παράδειγμα στην Αθήνα, έχουν ένα κοινωνικό έργο και μάλιστα πάρα πολύ σημαντικό και πιστεύω ότι ποτέ δεν πρέπει να χαθούν. Πρέπει να είναι υγιείς. Κατά τη γνώμη μου, είναι κρίμα να υπάρχουν συνεχώς ελλείμματα και πρέπει να υπάρχει και σωστή διαχείριση και ένα εισιτήριο το οποίο θα ανταποκρίνεται στοιχειωδώς στις ανάγκες των επιχειρήσεων. Βεβαίως, υπάρχει το θέμα της ΔΕΗ, εκεί, θέλει μία μεγάλη συζήτηση, εγώ είμαι φανατικά κατά της ιδιωτικοποίησης της Επιχείρησης, διότι ορισμένα πράγματα δεν πρέπει να


φύγουν από τα χέρια της κοινωνίας, όπως είναι το νερό, η ενέργεια [...] Και το τονίζω, διότι τα πολλά χρόνια που πέρασαν, όχι μόνο της ΝΔ, η απελευθέρωση της ενέργειας λειτούργησε υπέρ των επιχειρήσεων και όχι υπέρ της ΔΕΗ και της κοινωνίας».
 
ta nea