Απαντώντας σε ερώτηση του Ν.Χουντή
Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία της ΕΕ, και μέχρι να εξεταστεί εκ νέου το θέμα, τα τρόφιμα που προέρχονται από απόγονους κλωνοποιημένων ζώων μπορούν να πωλούνται χωρίς προέγκριση, καθώς δεν υπάρχουν ενδείξεις επικινδυνότητας, απαντά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή.
Η σημερινή νομοθεσία δεν απαγορεύει πάντως το εμπόριο κρέατος από κλώνους, και σπέρματος και εμβρύων από κλωνοποιημένα ζώα.
Αναγνωρίζοντας ότι τέτοια προϊόντα διατέθηκαν νόμιμα στην αγορά του Βελγίου, η Επιτροπή διευκρινίζει ότι «σύμφωνα με τη γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων, δεν υπάρχουν ενδείξεις για κινδύνους όσον αφορά την ασφάλεια των τροφίμων από κλωνοποιημένα ζώα και απογόνους κλωνοποιημένων ζώων».
Πράγματι, τόσο οι κλώνοι όσο και οι απόγονοί τους δεν διαφέρουν βιοχημικά από τα «κανονικά» ζώα και δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η κατανάλωσή τους εγκυμονεί κινδύνους. Βιοχημική εξέταση που να επιτρέπει την αναγνώριση των κλώνων και των απογόνων τους δεν υπάρχει.
Παρόλα αυτά, «η Επιτροπή αναγνωρίζει τη δεοντολογική πτυχή του ζητήματος της κλωνοποίησης και ότι υπάρχουν ορισμένες ανησυχίες σχετικά με την καλή μεταχείριση των ζώων».
Πράγματι, η τεχνική της κλωνοποίησης δεν είναι ακόμα ιδιαίτερα αποτελεσματική και συχνά δίνει μη βιώσιμους κλώνους ή κλώνους με σοβαρά προβλήματα υγείας.
Ο Νίκος Χουντής, που τάσσεται κατά των τροφίμων από κλωνοποιημένα ζώα, αναφέρει ότι ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συγκαλεί έκτακτη συνεδρίαση στο Στρασβούργο στις 19 Οκτωβρίου, όπου ο κ. Ντάλι θα παρουσιάσει τη νέα έκθεση στους συντονιστές όλων των πολιτικών ομάδων.
ta neaΟ επίτροπος Υγείας και Καταναλωτών κ. Ντάλι επισημαίνει ότι η Κομισιόν εκπονεί έκθεση σχετικά με τη χρήση της κλωνοποίησης στην παραγωγή τροφίμων, η οποία πρόκειται να εγκριθεί στις 19 Οκτωβρίου και θα αποτελέσει τη βάση για περαιτέρω συζητήσεις και μέτρα αν αυτά κριθούν απαραίτητα.