e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2010

Κατανομή κονδυλίων 63,4 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα από τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο


Ένταξη στον χρηματοδοτικό μηχανισμό


Μνημόνιο για την ένταξη της Ελλάδας στο χρηματοδοτικό μηχανισμό του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου την περίοδο 2009-2014, θα υπογραφεί έως τον Ιανουάριο 2011, στο πλαίσιο σχετικής συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.


Ήδη, έγινε στην Αθήνα, η 1η Διμερής Διαβούλευση για την κατάρτιση του Μνημονίου Κατανοήσεως (Memorandum of Understanding) μεταξύ του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας και του υπουργείου Εξωτερικών της Νορβηγίας.

Την Ελλάδα εκπροσώπησε ο υφυπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας, κ. Παναγιώτης Ρήγας.

Συγκεκριμένα, κατά τη διαβούλευση συμφωνήθηκε η κατανομή των κονδυλίων ύψους 63,4 εκατ. Ευρώ που αναλογούν στην ελληνική μερίδα από τους πόρους του χρηματοδοτικού μηχανισμού ΕΟΧ περιόδου 2009-2014 ως ακολούθως:

• Για τους τομείς προτεραιότητας «Περιβάλλον» και «Κλιματική Αλλαγή» θα διατεθεί το 30%. Στο πλαίσιο αυτό θα συγχρηματοδοτηθούν δύο Προγράμματα άμεσης προτεραιότητας για την Ελλάδα, που θα αφορούν στις «Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας» και στην «Ολοκληρωμένη Διαχείριση υδατικών πόρων – θαλασσίων και χερσαίων»,


• Για την «Κοινωνία των Πολιτών» θα διατεθεί το 10%,


• Για το «Θεσμικό πλαίσιο στον τομέα του Ασύλου και της Μετανάστευσης» θα διατεθεί το 30%, ενώ, τέλος,


• Για την ακαδημαϊκή έρευνα θα διατεθεί το 5,5%.


• Αποθεματικό 5% για την αντιμετώπιση πιθανών εκτάκτων αναγκών, όπως θεομηνίες


• 10% για την αποπληρωμή του τρέχοντος ΧΜ ΕΟΧ 2004-2009


• Το υπόλοιπο 9,5% συμφωνήθηκε να διατεθεί για τις ανελαστικές υποχρεώσεις του προγράμματος (κόστος διαχείρισης και Τεχνική Βοήθεια).


Σημειώνεται ότι, για την προώθηση των διμερών σχέσεων και της συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Νορβηγίας, οι θεματικές ενότητες του «Ασύλου και της Μετανάστευσης», καθώς και των «ανανεώσιμων πηγών ενέργειας» θα υλοποιηθούν από κοινού.


ta nea
Εντός του Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις μεταξύ Ελλήνων και Νορβηγών εμπειρογνωμόνων για την εξειδίκευση των από κοινού προγραμμάτων, ενώ το Νοέμβριο θα πραγματοποιηθεί, στο Όσλο, η 2η Διμερής Διαβούλευση με αντικείμενο την οριστικοποίηση του περιεχομένου των επιμέρους προγραμμάτων καθώς και τον καθορισμό του ποσοστού της ελληνικής συμμετοχής.