e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010

Merit: Οι τράπεζες θα παραμείνουν στο προσκήνιο

Οι τράπεζες αναμένεται να παραμείνουν στο επίκεντρο για πολύ καιρό ακόμα, εκτιμά η Merit ΧΑΕΠΕΥ στο σχόλιό της για την αγορά, επισημαίνοντας ότι η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά μονοπωλείται από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας περισσότερο ακόμα και από όσο αναμενόταν. Χαρακτηριστικό είναι ότι ο τζίρος του τίτλου και των δικαιωμάτων της ΕΤΕ τη Δευτέρα κάλυψε το 61,6% του συνολικού τζίρου και το 54% του συνολικού τζίρου της Τρίτης.



Παράλληλα, ο συνολικός τζίρος στην Τράπεζα Κύπρου [BOCr.AT] αποτέλεσε το 7,2% του συνολικού τζίρου της συνεδρίασης της Τρίτης. Ενώ οι δύο αυξήσεις φαίνεται ότι αντλούν ρευστότητα από τους άλλους τίτλους, κυρίως τους τραπεζικούς, ο Γενικός Δείκτης επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις περί καθοδικού καναλιού και πλέον αν διασπαστεί η στήριξη των 1.450-1.460 μονάδων μπορεί να καταγράψει και καινούρια χαμηλά έτους με τιμές κάτω από τις 1.400 μονάδες.

Η Merit δεν αποκλείει πάντως να υπάρξει και κάποια πρόσκαιρη τεχνική αντίδραση που χρωστάει ο Γενικός Δείκτης ειδικά την Πέμπτη που είναι η τελευταία ημέρα του γ’ τριμήνου λόγω του φαινομένου window dressing.

«Οι τράπεζες αναμένεται να παραμείνουν στο επίκεντρο για πολύ καιρό ακόμα», τονίζει η Merit.

Όπως σημειώνει η χρηματιστηριακή, ενώ οι μεγάλες ιδιωτικές τράπεζες που ενεπλάκησαν σε σενάρια τηρούν στάση αναμονής όσον αφορά εξαγορές και συγχωνεύσεις στον κλάδο, η έκθεση των συμβούλων του ελληνικού δημοσίου για την Αγροτική Τράπεζα και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο μετατίθεται για τα μέσα Οκτωβρίου.

Το σενάριο δημιουργίας ενός ισχυρού κρατικού τραπεζικού σχήματος με βάση την Εθνική με απώτερο σκοπό τη χρηματοδότηση σημαντικών επενδύσεων για την ελληνική οικονομία κερδίζει έδαφος, αν και η λύση αυτή φαίνεται να έρχεται σε αντίθεση με την τρόικα που προκρίνει την ιδιωτικοποίηση των εν λόγω τραπεζών. Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένουμε την αποτίμηση της Αγροτικής Τράπεζας, η οποία φημολογείται ότι αποτιμάται από τους συμβούλους σε ιδιαίτερα χαμηλή τιμή.

Παρά την άσχημη χρηματιστηριακή εικόνα, η χρηματιστηριακή παρατηρεί ότι υπήρξαν πρόσφατα αρκετές θετικές εκτιμήσεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και μια μικρή υποχώρηση των spreads, αντίθετα με την εικόνα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, για τις οποίες υπάρχουν φήμες για περαιτέρω υποβαθμίσεις της πιστοληπτικής τους ικανότητας (Ισπανία, Ιρλανδία).

Επίσης, χαμόγελα σκόρπισαν στους επιχειρηματίες του τελευταίου κλάδου οι ανακοινώσεις της διαδικασίας fast track σε ενεργειακά και άλλα έργα. Ο συγκεκριμένος τομέας αναμένεται να πρωταγωνιστήσει στο μέλλον παρά την απογοήτευση για τον χαμένο χρόνο μετά τις εξαγγελίες για πράσινη ανάπτυξη, αναφέρει η Merit, σημειώνοντας πως ήδη κάποια σημαντικά έργα έχουν πάρει πρόσφατα το πράσινο φως,ενώ εξαιρετικής σημασίας είναι και η επέκταση της συνεργασίας της ΔΕΗ [DEHr.AT] με την EDF.

Σημαντικό γεγονός για την αναστροφή του υφεσιακού κλίματος θεωρεί η χρηματιστηριακή και τις δεσμεύσεις από την Ελληνική Ένωση Τραπεζών ότι τα €25 δισ. που έλαβε ως εγγυήσεις το ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα διοχετευθούν στην αγορά, καθώς το γεγονός ότι η πιστωτική επέκταση μέσα στο 2010 είναι κοντά στο μηδέν.


NAFTEMPORIKI.GR