e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2010

Μετανάστευσε στην Τουρκία ο ιός του Δυτ. Νείλου

Ενώ ο ιός του Δυτικού Νείλου εξακολουθεί να προσβάλλει υπερήλικες και άλλα άτομα στη Βόρεια Ελλάδα -χθες ανακοινώθηκε ο θάνατος ακόμη ενός ασθενούς που νοσηλευόταν σε μονάδα εντατικής θεραπείας νοσοκομείου της Κεντρικής Μακεδονίας- τα πρώτα τρία θανατηφόρα κρούσματα καταγράφηκαν στην Τουρκία.


Ο διευθυντής του τμήματος υγιεινής του τουρκικού υπουργείου Υγείας, Μουσταφά Ερτέκ, έδωσε χθες συνέντευξη Τύπου και ανακοίνωσε ότι επτά ασθενείς έχουν προσβληθεί από τον ιό σε πέντε νομούς στα δυτικά της χώρας και τρεις από αυτούς έχασαν ήδη τη ζωή τους.

Ωστόσο, σημείωσε ότι δεν γίνεται λόγος για επιδημία, καθώς προς το παρόν είναι περιορισμένος ο αριθμός των κρουσμάτων, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση της επιστημονικής κοινότητας.


Καθυστέρηση


Ο καθηγητής του πανεπιστημίου Μαρμαρά της Κωνσταντινούπολης, ειδικός στις λοιμώξεις Οντέρ Eργκιονουλ, αμέσως μετά τη συνέντευξη Τύπου δήλωσε ότι οι αρχές καθυστέρησαν πολύ στη λήψη μέτρων, αλλά ακόμη και στη σχετική ενημέρωση της κοινής γνώμης, αφού όπως σημείωσε "γνωρίζαμε από τις περιπτώσεις στην Ελλάδα και στη Ρωσία ότι έπρεπε να περιμένουμε και εδώ κρούσματα".
"Το φαινόμενο είναι συνολικότερο και αναμένονταν κρούσματα σε γειτονικές χώρες, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ο ιός έφυγε απαραίτητα από την Ελλάδα", είπε στο "Εθνος" ο καθηγητής και επιστημονικός υπεύθυνος του ΚΕΕΛΠΝΟ Τ. Παναγιωτόπουλος.
Οπως εξήγησε ο κ. Παναγιωτόπουλος, "η εμφάνιση του ιού στη γειτονική χώρα οφείλεται είτε στο γεγονός ότι έχουμε τις ίδιες κλιματολογικές συνθήκες, οπότε βρήκε πρόσφορο έδαφος, είτε στη μετακίνηση πουλιών που μετέδωσαν τον ιό. Συγκεκριμένα, μπορεί πουλιά που μολύνθηκαν από τον ιό μετά από τσίμπημα κουνουπιού, να έφτασαν στην Τουρκία, εκεί μόλυναν άλλα κουνούπια, τα οποία μετέδωσαν τον ιό στους ανθρώπους".


Και στην Ευρώπη


Αύξηση κρουσμάτων


Οσο συνεχίζεται η καλοκαιρία τα κρούσματα αυξάνονται όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη. Σύμφωνα με το ευρωπαϊκό κέντρο λοιμώξεων, τις τελευταίες μέρες έχουν δηλωθεί 24 κρούσματα σε ανθρώπους στο Ισραήλ, 206 στη Ρωσία, 10 στη Ρουμανία, 1 στην Πορτογαλία, 3 στην Ουγγαρία και 1 στην Ιταλία, ενώ το Μαρόκο δήλωσε κρούσματα σε άλογα. Η εμφάνιση κρουσμάτων σε άλογα συνεχίζεται και στη χώρα μας.

Πηγή: ethnos.gr