e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2010

Ο... θρόνος πέρασε στο Κέιμπριτζ

Πρώτο στον κατάλογο των καλύτερων πανεπιστημίων του κόσμου βρίσκεται από χθες το βρετανικό Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, εκτοπίζοντας το αμερικανικό Χάρβαρντ το οποίο απολάμβανε τα κλέη της κορυφής αδιαλείπτως τα τελευταία επτά χρόνια.

Πρόκειται για τιτανομαχία, αφού και τα δύο πανεπιστήμια «έπαιζαν» πάντα στις τρεις πρώτες θέσεις του παγκοσμίου καταλόγου των καλύτερων πανεπιστημίων, καθώς αμφότερα έχουν εκπαιδεύσει αναρίθμητους πρωταγωνιστές της παγκόσμιας πολιτικής, οικονομικής και επιστημονικής ελίτ, ενώ δεν απουσιάζουν από τις λίστες των αποφοίτων τους μεγάλες μορφές της φιλοσοφίας, της ποίησης και της λογοτεχνίας.

Μαζί με το Κέιμπριτζ, που φιγουράρει πλέον πρώτο στον παγκόσμιο κατάλογο, και άλλα διακεκριμένα βρετανικά πανεπιστήμια εμφανίζονται να καταλαμβάνουν σημαντικές θέσεις. Συγκεκριμένα, μέσα στα 10 πρώτα πανεπιστήμια του κόσμου συγκαταλέγονται επίσης το University College του Λονδίνου, η Οξφόρδη καθώς και το Imperial College, ενώ το King’s College του Λονδίνου και το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου συγκαταλέγονται στα 25 καλύτερα.

Παρ’ όλα αυτά τα αμερικανικά ιδρύματα δεσπόζουν στον κατάλογο της QS University Ranking, καταλαμβάνοντας τις 31 από τις 100 πρώτες θέσεις. Στον κατάλογο, επίσης, περιλαμβάνονται 15 ασιατικά πανεπιστήμια, με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ στην 23η θέση.
Τα κριτήρια για την αξιολόγηση των πανεπιστημίων ήταν η ποιότητα της έρευνας, η επαγγελματική εξασφάλιση των αποφοίτων, η ποιότητα διδασκαλίας και το κατά πόσον οι σχολές και τα τμήματα των πανεπιστημίων διαθέτουν διεθνή χαρακτήρα.
Το Χάρβαρντ, το οποίο πήρε το όνομά του από τον Τζον Χάρβαρντ, απόφοιτο του Κέιμπριτζ που ήταν ο πρώτος του ευεργέτης, παραμένει το πλέον δημοφιλές ανάμεσα σε 5.000 εργοδότες που ερωτήθηκαν διεθνώς. Ωστόσο, το Κέιμπριτζ ψηφίστηκε ως το καλύτερο σε όλες τις κατηγορίες και ειδικά για την ποιότητα της έρευνάς του από ένα σύνολο 15.000 ακαδημαϊκών παγκοσμίως. Δύσκολα μπορεί κανείς να αγνοήσει πως ταυτίζεται με διανοούμενους που άνοιξαν νέους ορίζοντες στη γνώση, όπως ο Νεύτωνας, ο Δαρβίνος και ο Βιτγκενστάιν.
Οπως δηλώνουν οι εκπρόσωποι του ακαδημαϊκού συμβουλίου της QS, τα βρετανικά και τα αμερικανικά πανεπιστήμια έχουν εντυπωσιακή παρουσία στη λίστα επειδή είναι αγγλόφωνα και τα αγγλικά είναι η πρώτη γλώσσα της ακαδημαϊκής κοινότητας.

Πηγή: ethnos.gr