e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2010

Γκόλντεν μπόι στην ουρά για επίδομα ανεργίας

Πρόβλημα ρευστότητας αντιμετωπίζει ο ΟΑΕΔ εξαιτίας της αύξησης των απολύσεων και της διείσδυσης της ανεργίας σε νέες επαγγελματικές ομάδες.

Είχαν συνηθίσει να ζουν με γρήγορους ρυθμούς και να οδηγούν ακόμη πιο γρήγορα αυτοκίνητα· σήμερα στέκουν υπομονετικά στην ουρά και περιμένουν τη σειρά τους ακόμη και για ώρες προκειμένου να εισπράξουν το κάποτε αξιοκαταφρόνητο γι' αυτούς ποσό των 454 ευρώ. Ο λόγος για τα εκατοντάδες άλλοτε «χρυσά» παιδιά των επιχειρήσεων που η κρίση τα έχει οδηγήσει στην αγκαλιά του ΟΑΕΔ. Εχει αλλάξει το τοπίο στα γραφεία του οργανισμού. Και τη θέση των αλλοδαπών, που εγκαταλείπουν μαζικά τη χώρα, έχει πάρει μια στρατιά καλοντυμένων μεσηλίκων που το εκκαθαριστικό τους μέτραγε κάποτε πολλά μηδενικά και σήμερα αναγκάζονται να επιβιώσουν με το επίδομα ανεργίας.

«Ερχονται εδώ γεμάτοι αισιοδοξία και είναι βαθιά πεπεισμένοι που όσα ζούνε τώρα θα αποτυπωθούν στη μνήμη τους σαν ένας μακρινός εφιάλτη. Ελπίζουν ότι θα βρουν σύντομα μια δουλειά επάξια της παλιάς τους, ωστόσο εμφανίζονται ξανά και ξανά, μήνα μετά το μήνα στις ουρές του οργανισμού μας για να εισπράξουν το επίδομα ανεργίας. Είναι μάνατζερ, διευθυντές πωλήσεων, γραφίστες, διαφημιστές κ.λπ. κ.λπ.», λέει στην «Ε» υπάλληλος του ΟΑΕΔ που εργάζεται σε παράρτημα του οργανισμού στην Αττική. Και προσθέτει: «Αλλαξε εντελώς το στάνταρ των ομάδων που απευθύνονται στον ΟΑΕΔ· ο αριθμός αυτών παλαιότερα ήταν υπολογίσιμος και κατά κάποιο τρόπο προβλέψιμος, τόσοι οικοδόμοι, π.χ., τόσοι καθηγητές κ.λπ. Τώρα εξαιτίας της διείσδυσης της ανεργίας και σε άλλες επαγγελματικές ομάδες έχουν στερέψει τα ταμεία και ο οργανισμός αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα ρευστότητας. Ετσι, ακόμη και το πενιχρό ποσόν των επιδομάτων συχνά οι άνεργοι το εισπράττουν με καθυστέρηση».
«Εχουμε π.χ. την περίπτωση διευθυντή μάρκετινγκ σε μεγάλη εταιρεία με αποδοχές 10.000 ευρώ μηνιαίως, που σήμερα περιμένει πώς και πώς το επίδομα των 454 ευρώ και αυτό φυσικά μόνο για 12 μήνες, όσο είναι και η διάρκεια του επιδόματος ανεργίας. Αλλη περίπτωση επίσης διευθυντή πωλήσεων με μηνιαίες αποδοχές 70.000 κ.λπ. κ.λπ.».
Το ίδιο ακριβώς σκηνικό περιγράφει η γενική διευθύντρια της εταιρείας επιλογής προσωπικού «People for Business» Ρεβέκκα Πίτσικα.
«Υπάρχει τελευταία μεγάλη αύξηση των ανθρώπων που βρίσκονται εκτός αγοράς εργασίας και απευθύνονται σε εμάς. Πρόκειται κυρίως για υψηλόβαθμα στελέχη, αφού, όπως είναι πλέον γνωστό, οι εταιρείες τον τελευταίο καιρό προσπαθούν να αποβάλουν ακριβοπληρωμένα στελέχη που δεν συμβάλλουν στα αποτελέσματα τόσο ώστε να δικαιολογούν τις αποδοχές τους και να τα αντικαταστήσουν με φθηνότερα στελέχη. Εχουμε στις λίστες μας περισσότερες από 150 τέτοιες περιπτώσεις απολυμένων» μας λέει κ. Πίτσικα, που σκιαγραφεί και το πορτρέτο ενός μέσου απολυμένου, πρώην υψηλού στελέχους επιχειρήσεων.
«Είναι ηλικίας 43 ετών και πάνω, έχει προϋπηρεσία γύρω στα δεκαοχτώ με είκοσι χρόνια και ένα πακέτο αποδοχών που ξεπερνούσε τα 80.000 ευρώ».
«Συνήθως αυτοί οι άνθρωποι, τονίζει η κ. Πίτσικα, διστάζουν και δεν απευθύνονται στον ΟΑΕΔ από τον πρώτο μήνα, όμως σύντομα υποκύπτουν στις ανάγκες της καθημερινότητας και απευθύνονται στον οργανισμό προκειμένου να εισπράξουν το επίδομα ανεργίας ή να επωφεληθούν των προγραμμάτων για την επιχειρηματικότητα». Οσον αφορά την πιθανότητα να ενταχθούν ξανά παρόμοιοι άνεργοι στην αγορά εργασίας η διευθύντρια της εταιρείας επιλογής προσωπικού μάς λέει: «Εξαρτάται από την ευελιξία τους στη διαπραγμάτευση. Από την ευελιξία τους δηλαδή να διαπραγματευτούν τις αποδοχές τους, τον τίτλο, αλλά και την ενδεχόμενη γεωγραφική μετακίνησή τους εντός και εκτός Ελλάδας».


Ψαλίδι 30%


Την ανησυχία των ανέργων συμμερίζονται και οι υπάλληλοι του ΟΑΕΔ, που είδαν φέτος τις αποδοχές τους να ψαλιδίζονται σε ποσοστό που μερικές φορές υπερβαίνει το 30%. Οι πληρωμές των επιδομάτων τους ήδη από τις αρχές του 2010 καθυστερούν λόγω προβλήματος ρευστότητας του οργανισμού. Οι υπάλληλοι εκφράζουν φόβους για νέες περικοπές και μεγαλύτερες καθυστερήσεις. «Ο οργανισμός δεν μπορεί να διαχειριστεί τη νέα τάξη πραγμάτων και φοβόμαστε ότι κάποια στιγμή θα υπάρξουν μεγαλύτερες καθυστερήσεις στην καταβολή των αποδοχών μας· ήδη τα επιδόματα των υπαλλήλων του οργανισμού καταβάλλονται με τρεις, μερικές φορές και τέσσερις μήνες καθυστέρηση. Περιμένουμε επίσης και άλλη μείωση των μισθών μας. Είναι γενικό το κακό, είμαστε όλοι στην ίδια μοίρα...», μας λέει υπάλληλος του ΟΑΕΔ. *


ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΤΟΥ ΑΝΕΡΓΟΥ


«Είναι ηλικίας 43 ετών και πάνω, έχει μια προϋπηρεσία γύρω στα 18 με 20 χρόνια και ένα πακέτο αποδοχών που ξεπερνούσε τα 80.000 ευρώ»

Πηγή: enet.gr