e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2010

Ζωγράφοι μεταμορφώνουν γκρίζες πολυκατοικίες της Αθήνας

Χρώμα και ζωή αποκτούν με τις εικόνες που θα ζωγραφιστούν σε τοίχους άχρωμους και εγκαταλελειμμένους πέντε κτίρια πυκνοδομημένων ή υποβαθμισμένων περιοχών της Αθήνας.

Πρόκειται για το Hotel Vienna στη γωνία Μενάνδρου και Πειραιώς και για κτίρια στις οδούς Λεωφόρος Καλλιρόης 75-77 Νέος Κόσμος (απέναντι από το κτίριο ΦΙΞ), Φρ. Σμιθ και Κασομούλη Νέος Κόσμος, Κριεζώτου 6 Κέντρο Αθήνας, Λακωνίας 24 Αμπελόκηποι.

Τα έργα ζωγραφικής αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου από την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ).

Τα κτίρια επελέγησαν από το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής στο πλαίσιο προγράμματος ζωγραφικής των τυφλών όψεων κτιρίων της πρωτεύουσας, με κριτήρια τη θέση τους, τη γειτνίαση με αδόμητους χώρους, τη δυνατότητα άνετης θέασης από τους πολίτες και γενικότερα τη συμβολή στην αισθητική αναβάθμιση της περιοχής.
Την περασμένη άνοιξη το ΥΠΕΚΑ απηύθυνε πρόσκληση σε ιδιοκτήτες που ενδιαφέρονται να διαθέσουν τις τυφλές όψεις των κτιρίων τους για να ζωγραφιστούν.


Η συνεργασία


Παράλληλα ξεκίνησε συνεργασία με την ΑΣΚΤ για την πρώτη πιλοτική εφαρμογή του έργου με την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης ύψους 100.000 ευρώ.
Η Σχολή επέλεξε τις καλύτερες προτάσεις ύστερα από διαγωνισμό ανάμεσα στους φοιτητές της.
Συγκροτήθηκε Επιτροπή που συγκέντρωσε τα προσχέδια με τις πιο πρωτότυπες, ελκυστικές χρωματικά και έξυπνες δημιουργίας με στόχο, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, το γκρίζο αστικό τοπίο να γίνει πιο ελκυστικό και ενδιαφέρον. Πρόκειται για «μία εναλλακτική μορφή πολιτιστικής έκφρασης που προβάλλει τις δημιουργίες καλλιτεχνών, μεταμορφώνει απαξιωμένες περιοχές και προκαλεί, μεταφέροντας συχνά πολύμορφα μηνύματα», σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος.
Η πιλοτική δράση της ζωγραφικής στους τυφλούς τοίχους πρόκειται σύντομα να εφαρμοστεί και στη Θεσσαλονίκη.
Η πρόσκληση του ΥΠΕΚΑ προς τους ιδιοκτήτες είναι πάντοτε ανοικτή.
Θα εξεταστεί η επέκταση του προγράμματος σε περισσότερα κτίρια και η συνεργασία με δημιουργούς από άλλους χώρους.

Πηγή: ethnos.gr