e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2010

Φλόριντα: «αναβάλλεται» η καύση του Κορανίου

Την αναβολή και όχι την ακύρωση της καύσης του Κορανίου ανακοίνωσε ο πάστορας Τέρι Τζόουνς στη Φλόριντα, καθώς οι μουσουλμάνοι της Νέας Υόρκης διέψευσαν ότι υπάρχει συμφωνία μεταξύ τους για την ανέγερση τεμένους μακριά από το Σημείο Μηδέν.


«Είναι σαν να ξαναγυρίζουμε στην αρχή», δήλωσε στο NBC News ο πάστορας.
Ο φανατικός πάστορας είχε ανακοινώσει ότι εγκαταλείπει τα σχέδιά του σε αντάλλαγμα με την αλλαγή τοποθεσίας του τεμένους. Ομως, ο ιμάμης της Νέας Υόρκης διέψευσε ότι υπάρχει τέτοια συμφωνία.
«Με δεδομένο αυτά που ακούμε τώρα, είμαστε αναγκασμένοι να ξανασκεφτούμε την απόφασή μας», τόνισε ο Τζόουνς στο NBC. «Ετσι λοιπόν δεν ακυρώνουμε την εκδήλωση, απλώς την αναβάλλουμε», διευκρίνισε.
Νωρίτερα σε συνέντευξη Τύπου, ο Τέρι Τζόουνς επεσήμανε πως πέτυχε τον στόχο του. «Ο αμερικανικός λαός δεν θέλει το τέμενος εκεί και φυσικά οι μουσουλμάνοι δεν θέλουν να κάψουμε το Κοράνι», ανέφερε.
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με μουσουλμάνος θρησκευτικός ηγέτης της Φλόριντα, ο ιμάμης της Νέας Υόρκης που έχει αναμιχθεί στο σχεδιασμό της ανέγερσης του ισλαμικού πολιτιστικού κέντρου κοντά στο σημείο των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου εμφανίζεται πρόθυμος να συζητήσει το θέμα της αλλαγής τοποθεσίας.
«Εκτιμώ ότι εξετάζει το ενδεχόμενο», δήλωσε στο CNN ο ιμάμης Μουχαμάντ Μούσρι, επικεφαλής της Ισλαμικής Ένωσης της Κεντρικής Φλόριντα. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι μίλησε με τη σύζυγο του ιμάμη της Νέας Υόρκης Φεϊζάλ Αμπντούλ Ραουφ.
Eξάλλου, ο πολυεκατομμυριούχος Ντόναλντ Τραμπ θέλοντας να βάλει τέλος στη συζήτηση για το θέμα της ανέγερσης του ισλαμικού κέντρου στη Νέα Υόρκη, προσφέρθηκε να αγοράσει το κτίριο που προορίζεται για την εγκατάσταση του κέντρου.
Ο Τραμπ, που είναι ο οικοδεσπότης της τηλεοπτικής εκπομπής The Apprentice, έγραψε μια επιστολή σ' έναν επενδυτή στο Κάτω Μανχάταν, που απέχει μόλις δύο οικοδομικά τετράγωνα από το Σημείο Μηδέν και προσφέρεται να πληρώσει 25% πάνω από την αρχική τιμή αγοράς του κτιρίου. Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι το κτίριο είναι αγοραστεί στην τιμή των 5 εκατομμυρίων δολαρίων.
«Προβαίνω σ' αυτή την προσφορά ως κάτοικος της Νέας Υόρκης και πολίτης των Ηνωμένων Πολιτειών όχι γιατί πιστεύω ότι η περιοχή είναι εξαιρετική (γιατί δεν είναι), αλλά γιατί θα τεθεί ένα τέλος σε μια πολύ σοβαρή και εξαιρετικά διχαστική κατάσταση που είναι μοιραίο, κατά την άποψη μου, να επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο», γράφει στην επιστολή του ο Τραμπ.


Διεθνής κατακραυγή


Δεκάδες ηγέτες από όλο τον κόσμο έκαναν δηλώσεις κατά της πρόθεσης του αμερικανού ιερέα να κάψει το Κοράνι, τονίζοντας ότι η πράξη αυτή θα πυροδοτήσει νέο κύκλο τρομοκρατικής βίας και θα θέσει σε κίνδυνο τις ζωές πολιτών σε όλο τον κόσμο.
Σε δήλωσή του, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου τόνισε ότι το κάψιμο του Κορανίου είναι μια ανεύθυνη πράξη που υπονομεύει τη θρησκευτική ανοχή και την παγκόσμια ειρήνη.
Ο Αφγανός πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι τόνισε ότι ο πάστορας «δεν πρέπει ούτε να το σκέφτεται».
«Ενημερωθήκαμε πως στις Ηνωμένες Πολιτείες ένας πάστορας αποφάσισε να προσβάλει το Κοράνι. Τώρα μαθαίνουμε ότι τελικά δεν θα το κάνει. Εμείς τονίζουμε πως δεν πρέπει ούτε να σκέφτεται κάτι τέτοιο», τόνισε ο Καρζάι.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ινδονησίας τόνισε σήμερα πως το κάψιμο αντιτύπων του Κορανίου αποτελεί απειλή για την παγκόσμια ειρήνη. «Απειλεί την ειρήνη και την διεθνή ασφάλεια και μπορεί να πλήξει την αρμονία ανάμεσα στις θρησκείες», εκτίμησε ο Σουσίλο Μπαμπάνγκ Γιουνχογιόνο σε τηλεοπτικό του διάγγελμα για το τέλος του Ραμαζανίου.
«Ζητώ από την κυβέρνηση και τον λαό των Ηνωμένων Πολιτειών να εμποδίσουν αυτήν την ακατανόητη, παράλογη και ανήθικη πράξη που δεν θα έχει καλό αποτέλεσμα», κατέληξε στο διάγγελμά του.


Μαζικές διαμαρτυρίες στο Αφγανιστάν


Χιλιάδες Αφγανοί ξεχύθηκαν σήμερα στους δρόμους του Αφγανιστάν φωνάζοντας αντιαμερικανικά συνθήματα, οργισμένοι για την πρόθεση φανατικού πάστορα της Φλόριντα να ρίξει στην πυρά το Κοράνι.
Ένας Αφγανός σκοτώθηκε σε επίθεση διαδηλωτών κατά ΝΑΤΟϊκής βάσης στο βόρειο Αφγανιστάν.
Δέκα χιλιάδες πολίτες βγήκαν στους δρόμους του βόρειου Αφγανιστάν μετά την πρωινή προσευχή, φωνάζοντας αντιαμερικανικά συνθήματα. Η διαδήλωση πραγματοποιήθηκε στην πόλη Φαϊζαμπάντ, πρωτεύουσα της επαρχίας Μπαντακσάν στο βόρειο Αφγανιστάν
Επρόκειτο για την μεγαλύτερη συγκέντρωση από την ημέρα που ο πάστορας μικρής εκκλησίας βαπτιστών στη Φλόριντα ανακοίνωσε την πρόθεσή του να κάψει δημόσια αντίτυπα του Κορανίου στην ένατη επέτειο των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου.
Οι Αφγανοί διαδήλωσαν μετά το τέλος της προσευχής για τη μουσουλμανική γιορτή του Έιντ αλ-Φιτρ, που σηματοδοτεί το τέλος του Ραμαζανιού. Το πλήθος βγήκε από τα τεμένη της επαρχίας Μπαντακσάν και ξεχύθηκε στους δρόμους φωνάζοντας συνθήματα κατά των ΗΠΑ.
Λίγο αργότερα ομάδα διαδηλωτών επιτέθηκε με πέτρες σε ΝΑΤΟϊκή βάση υπό γερμανική διοίκηση και ένας διαδηλωτής έπεσε νεκρός όταν οι στρατιώτες που βρίσκονταν εντός της βάσης άνοιξαν πυρ, μεταδίδει το Reuters επικαλούμενο εκπρόσωπο της περιφερειακής κυβέρνησης.
Από την πλευρά της ΝΑΤΟϊκής ISAF ανακοινώθηκε ότι ερευνάται το περιστατικό.
Οι διαδηλώσεις επεκτάθηκαν γρήγορα στην Καμπούλ και συνολικά σε πέντε αφγανικές επαρχίες.

Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ On-line