Φορολογικός Καλλικράτης
Το νομοσχέδιο για τη ριζική αναδιοργάνωση των φοροελεγκτικών και φοροεισπρακτικών υπηρεσιών αναμένεται να παρουσιάσει την επόμενη εβδομάδα το υπουργείο Οικονομικών.Με το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών θα προωθηθεί ο φορολογικός Καλλικράτης με συγχωνεύσεις και καταργήσεις εφοριών, ενώ θα λειτουργήσει ειδική μονάδα για τη συλλογή των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Βασική επιδίωξη της κυβέρνησης η βελτίωση της αποτελεσματικότητας της φορολογικής διαχείρισης και των ελέγχων και η εισαγωγή στο ελληνικό φορολογικό σύστημα των καλών πρακτικών του εξωτερικού. Προς τον σκοπό αυτό με το νέο πλαίσιο θα τίθενται, μεταξύ άλλων, στόχοι ανά περιφέρεια, ανά υπηρεσία, αλλά και εξατομικευμένοι στόχοι ανά ελεγκτή.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το νομοσχέδιο θα προβλέπει την κατάργηση όλων των εφοριών και των τελωνείων και την αντικατάστασή τους από Τοπικά Οικονομικά Κέντρα, τα οποία θα λειτουργούν ουσιαστικά ως φορολογικά και τελωνειακά Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών.
Θα προβλέπει επίσης τη δημιουργία 13 Περιφερειακών Κέντρων που θα λειτουργούν στις ισάριθμες περιφέρειες της χώρας και θα αναλάβουν τους φορολογικούς και τελωνειακούς ελέγχους.
Η Κεντρική Υπηρεσία του υπουργείου Οικονομικών θα μετατραπεί σε επιτελική και ευέλικτη μονάδα, με αρμοδιότητες μεταξύ άλλων τον έλεγχο των ενδοομιλικών τιμολογήσεων μεταξύ πολυεθνικών επιχειρήσεων, αλλά και τη παρακολούθηση των ελεγκτών , μέσω της Διεύθυνσης Εσωτερικού Ελέγχου.
Με τις επικείμενες αλλαγές θα επιδιωχθεί η αποκατάσταση της φορολογικής συμμόρφωσης μέσα από:
-Την ενίσχυση του εισπρακτικού μηχανισμού και την είσπραξη ανείσπρακτων οφειλών από τους μεγαλύτερους οφειλέτες (σε συντονισμό με τα ασφαλιστικά ταμεία).
-Την αναδιοργάνωση μιας μονάδας για τους φορολογούμενους με μεγάλα εισοδήματα που να εστιάζει σε αυτούς που συνεισφέρουν τα μεγαλύτερα ποσά στα έσοδα.
-Τη θέσπιση προγράμματος ελέγχων για την καταπολέμηση της συστηματικής φοροδιαφυγής από άτομα με μεγάλη περιουσία και ελεύθερους επαγγελματίες με υψηλά εισοδήματα, συμπεριλαμβανομένης της ποινικής δίωξης των μεγαλύτερων παραβατών.
-Την ενίσχυση του προγράμματος ελέγχων των δηλώσεων και των πληρωμών.
-Την ενίσχυση των ελέγχων υποβολής στοιχείων και πληρωμών, και τη βελτίωση των υπηρεσιών προς τους φορολογούμενους πολίτες.
ta nea