e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2010

Σταδιακή επιστροφή της οικονομίας στην ανάπτυξη το 2011, βλέπει ο Λ.Παπαδήμος


Αποκλείει την αναδιάρθρωση χρέους


Η ελληνική οικονομία θα επιστρέψει σε τροχιά ανάπτυξης εντός του 2011, εκτιμά ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, κ. Λ.Παπαδήμος, ο οποίος ταυτόχρονα αποκλείει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του χρέους.


«Η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους δεν εξετάζεται ως επιλογή. Δεν είναι επιλογή για οποιαδήποτε χώρα της ευρωζώνης», προσέθεσε.

«Πιστεύω ότι η Ελλάδα θα βγει στις αγορές όταν ο χρόνος είναι κατάλληλος», σημείωσε και επισήμανε ότι «το 2011 είναι μία χρονιά κατά την οποία θα περίμενα να βελτιωθούν σημαντικά οι συνθήκες και η πιθανότητα επιστροφής στις αγορές θα είναι πολύ υψηλή».

Τέλος, ο κ. Παπαδήμος χαρακτήρισε «πολύ εντυπωσιακές» τις προσπάθειες της κυβέρνησης για τη δημοσιονομική προσαρμογή, σημειώνοντας, παράλληλα, πως οι επενδυτές θα περιμένουν περισσότερα για να πειστούν ότι θα συνεχιστεί η αποτελεσματική εφαρμογή των μέτρων.

«Μαλακή» αναδιάρθρωση στον ορίζοντα;

Εν τω μεταξύ, συνεχίζεται το μπαράζ δημοσιευμάτων στα διεθνή ΜΜΕ σχετικά με τα σενάρια αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

Έπειτα από το δημοσίευμα που παρομοίαζε την Ελλάδα με «οικονομικό σουβλάκι» και έβλεπε 90% πιθανότητες για αναδιάρθρωση μέσα στην επόμενη δεκαετία, την Τρίτη οι Financial Times επιστρέφουν και αναφέρονται σε σενάρια περί «μαλακής» αναδιάθρωσης.

Επικαλούμενη Έλληνα αξιωματούχο, η βρετανική εφημερίδα αναφέρει ότι η αναδιάρθρωση δεν βρίσκεται στο τραπέζι των συζητήσεων «αυτή τη στιγμή, αν και έχει προταθεί στην κυβέρνηση».

«Κρύβει κινδύνους και είναι κάτι δύσκολο να εφαρμοστεί. Αν δεν το κάνεις σωστά, μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα», φέρεται να δηλώνει ο Έλληνας αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Η «μαλακή» αναδιάρθρωση ή «διαχείριση παθητικού», σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι FT, «τεχνικά δεν συνιστά πτώχευση, καθώς οι επενδυτές δεν υποχρεώνονται να αποδεχθούν οικονομικές απώλειες, αλλά συναινούν σε αλλαγές στους όρους [αποπληρωμής] των ομολόγων τους».

Σύμφωνα πάντα με τη βρετανική εφημερίδα, πολλοί επενδυτές πιστεύουν ότι η Ελλάδα είναι πιθανό να υιοθετήσει αυτή την επιλογή, ανταλλάσσοντας βραχυπρόθεσμα ομόλογα με μακροπρόθεσμους τίτλους, ώστε να κερδίσει περισσότερο χρόνο για την αποπληρωμή του χρέους.

Άλλες χώρες, σύμφωνα με τους FT, που ίσως ακολουθήσουν αυτό το δρόμο είναι η Ιρλανδία και η Πορτογαλία.
ta nea
«Κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους, αναμένουμε μία σταδιακή επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης», είπε ο κ. Παπαδήμος, σε συνέντευξή του, στις Βρυξέλλες, αργά το βράδυ της Δευτέρας.