e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Δευτέρα 2 Αυγούστου 2010

Άρθρο του Περικλη Σταυριανάκη στην Deal News

          ΟΙ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΙΤΩΝ

Έγινε το αναμενόμενο «stress test» και στις Ελληνικές Τράπεζες και όπως ανακοινώθηκε, όλες εκτός της Αγροτικής Τράπεζας, το πέρασαν επιτυχώς!

Το γεγονός αυτό έδωσε πνοή ζωής στο δοκιμαζόμενο Τραπεζικό σύστημα, που ήδη περνά μάλλον την δυσκολότερη του περίοδο, διότι επανάφερε στον κόσμο ένα μεγάλο μέρος της
εμπιστοσύνης του απέναντι στις Τράπεζες, με αποτέλεσμα να ανακάμπτει έστω και κατ’ ελάχιστο η ρευστότητα τους.
Όμως τα πρόβλημα της ρευστότητας των Ελληνικών Τραπεζών εξακολουθεί να παραμένει εξαιρετικά οξύ, αφού όχι μόνο δεν επέστρεψαν σ’ αυτές τα χρήματα που έφυγαν, αλλά ούτε και γίνονται καταθέσεις μεγάλων κεφαλαίων σ’ αυτές.

Υπάρχουν βέβαια μικροκαταθέσεις από μισθωτούς και συνταξιούχους αλλά λείπουν τα μεγάλα κεφάλαια των ελευθέρων επαγγελματιών, που καταθέτουν μόνο εκείνα τα χρήματα που υποχρεωτικά θα δήλωναν, ενώ όλα τα άλλα, που είναι και περισσότερα, όχι μόνο δεν τα καταθέτουν στις Ελληνικές Τράπεζες, αλλά τα διοχετεύουν σε Τράπεζες του εξωτερικού!

Το πρόβλημα στην ρευστότητα των Τραπεζών έχει δημιουργηθεί, όπως έχουμε ξαναγράψει, εξ αιτίας του ανοίγματος των λογαριασμών των πολιτών, προκειμένου να αντιπαραβάλουν τις καταθέσεις στους λογαριασμούς, με τις αποδείξεις είσπραξης που έχει εκδώσει ο κάτοχος του λογαριασμού, για να διαπιστωθεί φοροδιαφυγή και να επιβληθούν κυρώσεις από τα ελεγκτικά όργανα του Υπουργείου Οικονομικών.

Πρώτη κύρωση βέβαια είναι η δέσμευση των καταθέσεων, τουλάχιστον μέχρι να ελεγχθεί η συγκεκριμένη περίπτωση και μόνον όταν τα αποτελέσματα του ελέγχου δεν διαπιστώσουν παράβαση τα χρήματα αποδεσμεύονται, που σημαίνει ότι έστω και προσωρινά ο καταθέτης χάνει τα χρήματα του, με ότι αυτό συνεπάγεται για οποιονδήποτε επαγγελματία ή και απλό πολίτη.

Επειδή όμως το σύνολο των κατοίκων αυτής της Χώρας, από συστάσεως του Ελληνικού Κράτους, ρέπουν στην φοροδιαφυγή άλλος πολύ και άλλος λιγότερο, και το προϊόν αυτής της φοροδιαφυγής το καταθέτουν κυρίως στις Ελληνικές Τράπεζες, είναι επόμενο όλοι σχεδόν να φοβούνται το άνοιγμα των Τραπεζικών τους λογαριασμών.

Γιαυτό οι πολίτες δεν καταθέτουν πλέον χρήματα τους στις Ελληνικές Τράπεζες, ενώ παράλληλα τα αποσύρουν απ΄ αυτές για να αποφύγουν τουλάχιστον έστω και την προσωρινή των δέσμευση.

Έτσι έχει στεγνώσει ή ρευστότητα των Ελληνικών Τραπεζών και ο κίνδυνος είναι άμεσος και σαφής να καταρρεύσει ολόκληρο το Τραπεζικό σύστημα, και κάθε Ελληνική Τράπεζα χωριστά.

Η ευθύνη γιαυτήν την χρεοκοπία θα βαρύνει καθένα χωριστά από τους διοικητές των Τραπεζών, επειδή δεν όρθωσαν το ανάστημα τους απέναντι στις επιπόλαιες Κυβερνητικές αποφάσεις για ανεξέλεγκτο άνοιγμα των Τραπεζικών λογαριασμό των πολιτών.

Αυτή η χρεοκοπία των Ελληνικών Τραπεζών θα έχει ολέθριες συνέπειες μεταξύ των οποίων άμεσα:

Θα αναιρέσει όλες τις χρηματοδοτήσεις για αναπτυξιακά προγράμματα Δημόσια ή Ιδιωτικά.

Θα οδηγήσει σε χρεοκοπία την ίδια την Χώρα, όταν οι Τράπεζες για να εξασφαλίσουν ρευστότητα, θα αξιώσουν την πληρωμή των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου που έχουν στα θησαυροφυλάκια τους, και η Κυβέρνηση δεν θα έχει την ρευστότητα να τα πληρώσει.

Αλλά και οι μεγάλοι Έλληνες επιχειρηματίες που οι χρηματοδοτήσεις τους εξαρτώνται από Ελληνικές Τράπεζες θα γονατίσουν για να μην πούμε κάτι τραγικότερο!

Να γιατί οι Έλληνες Τραπεζίτες θα πρέπει αν ορθώσουν εδώ και τώρα ανάστημα για να υπερασπιστούν τα συμφέροντα των Τραπεζών που κλήθηκαν να υπηρετήσουν, έστω και αν οι κατά καιρούς Κυβερνήσεις τους τοποθέτησαν.

Διότι από την στιγμή που ορίστηκαν στην διοίκηση μιας Τράπεζας οφείλουν να υπηρετήσουν τα συμφέροντα της Τράπεζας και όχι να εκτελούν ζημιογόνες εντολές των εκάστοτε Κυβερνώντων.

Αν δεν το κάμουν αυτό σήμερα, μπορούν να βρεθούν αύριο ακόμα και κατηγορούμενοι για απιστία και μάλιστα σε βαθμό κακουργήματος!