e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Δευτέρα 2 Αυγούστου 2010

Ισχνή βελτίωση των συνθηκών στην ελληνική μεταποίηση

Αυξάνεται ο ανταγωνισμός

Οριακή βελτίωση των συνθηκών στον ελληνικό μεταποιητικό κλάδο κατέγραψε τον Ιούλιο έρευνα της εταιρείας Markit.


Σύμφωνα με τον δείκτη υπευθύνων προμηθειών (PMI) που καταρτίζει η Markit, ο PMI διαμορφώθηκε τον Ιούλιο στις 45,3 μονάδες από 42,2 μονάδες τον Ιούνιο, ανακάμπτοντας από το χαμηλό 13μηνών (41,8) του Μαΐου. Ωστόσο, παρά την άνοδο, ο δείκτης διατηρήθηκε χαμηλότερα από τις 50 μονάδες που διαχωρίζουν την συρρίκνωση από την επέκταση.






Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, οι δυσμενείς οικονομικές συνθήκες και η έλλειψη στη ζήτηση είναι οι βασικοί λόγοι για την συρρίκνωση των νέων παραγγελιών, η οποία αν και έντονη, ήταν η μετριότερη από τον Ιανουάριο, κυρίως λόγω της απότομης επιβράδυνσης του ρυθμού μείωσης των νέων εργασιών εξαγωγών.






Η έρευνα κατέδειξε πως η αύξηση των τιμών εισροών που αντιμετώπισαν οι Έλληνες κατασκευαστές μετριάστηκε και πάλι τον Ιούλιο, ωστόσο οι πιέσεις παραμένουν σημαντικές και αποδίδονται στις υψηλότερες τιμές καυσίμων και πρώτων υλών.






Το κόστος προμηθειών παρουσιάζει πλέον αύξηση κάθε μήνα από τον Ιούλιο του 2009. Η χαμηλή ζήτηση της αγοράς και ο ισχυρός ανταγωνισμός εμπόδισε τους Έλληνες κατασκευαστές να αυξήσουν τις χρεώσεις τους, τον Ιούλιο. Ο δείκτης για τις νέες παραγγελίες αυξήθηκε στο 45,1 τον Ιούλιο, έναντι από 39,9 μονάδων τον Ιούνιο.






«Υπήρξαν περαιτέρω βελτιώσεις στα επίπεδα τόσο του δείκτη παραγωγής όσο και του δείκτη νέων παραγγελιών στην αρχή του τρίτου τριμήνου οι οποίες συνέβαλαν σε περαιτέρω αύξηση της τιμής του PMI», είπε η οικονομολόγος του Markit Gemma Wallace και προσέθεσε: «Οι βελτιώσεις αυτές φαίνεται να ήταν αποτέλεσμα της εξασθενημένης μείωσης στη ζήτηση από το εξωτερικό. Το γεγονός αυτό υποδηλώνει ότι οι προσπάθειες των Ελλήνων κατασκευαστών να αυξήσουν την ανταγωνιστικότητά τους σε διεθνές επίπεδο άρχισαν να αποφέρουν καρπούς, παρότι δεν έχουν ακόμα οδηγήσει σε αύξηση των νέων εργασιών εξαγωγών».






Ενίσχυση καταγράφεται στον ευρωπαϊκό κλάδο μεταποίησης με κινητήριο δύναμη την Γερμανία, όπως αποδεικνύεται από τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα για τον Ιούλιο. Συγκεκριμένα, η τελική αναθεώρηση φέρει τον δείκτη ΡΜΙ μεταποιητικού κλάδου Ευρωζώνης στο 56,7 από 55,6 τον προηγούμενο μήνα. Πρόκειται για τον 10 συνεχή μήνα ενίσχυσης των δραστηριοτήτων στον ευρωπαϊκό κλάδο μεταποίησης.


ta nea