e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Τρίτη 10 Αυγούστου 2010

Στο στόχαστρο του υπουργείου Οικονομικών οι καταθέσεις εξωτερικού

Έχουν ελεγχθεί περισσότερες από 500 υποθέσεις

Στο στόχαστρο των φοροελεγκτών βρίσκονται Έλληνες φορολογούμενοι που έχουν κινητά περιουσιακά στοιχεία στο εξωτερικό και δεν δηλώνουν στην Εφορία τους τόκους ή τις υπεραξίες που εισπράττουν.Η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) υπό τον συντονισμό του γγ Διομήδη Σπινέλλη προχωρεί σε διασταυρώσεις δηλώσεων φορολογουμένων με κινητά περιουσιακά στοιχεία στο εξωτερικό, προκειμένου να διαπιστώσει εάν δηλώθηκαν στην Ελλάδα οι τόκοι ή οι υπεραξίες που έχουν εισπράξει.


Η ΓΓΠΣ αξιοποιώντας την Κοινοτική Οδηγία 2003/48/ΕΚ, αλλά και διακρατικές φορολογικές συμφωνίες που έχει συνομολογήσει η Ελλάδα, συγκέντρωσε σε συνεργασία με ξένες φορολογικές αρχές, αλλά και τη συνδρομή τραπεζών, στοιχεία Ελλήνων φορολογουμένων που διατηρούν καταθέσεις, μετοχές, μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων και ομολογίες στο εξωτερικό.

Στην παρούσα φάση η Γενική Γραμματεία επεξεργάζεται στοιχεία που της απέστειλαν στα τέλη Ιουνίου φορολογικές υπηρεσίες και τράπεζες του εξωτερικού.

Μετά την ολοκλήρωση της επεξεργασίας θα προχωρήσει σε ηλεκτρονικές διασταυρώσεις, ώστε να εντοπίσει τους φορολογουμένους που απέκρυψαν αυτά τα εισοδήματα. Ο έλεγχος θα γίνεται με την εφαρμογή κριτηρίων επικινδυνότητας, το δε μέγεθος των δειγμάτων θα είναι τέτοιο ώστε να μπορεί να ελεγχθεί αποτελεσματικά από ελεγκτές και επιθεωρητές.

Η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων αξιοποιώντας τα φορολογικά δεδομένα προχωρεί σε δύο διαφορετικές διασταυρώσεις :

•Πρώτα εντοπίζει τους φορολογουμένους με καταθέσεις στο εξωτερικό και αντιπαραβάλει τα στοιχεία τους με τις φορολογικές δηλώσεις που κάνουν στην Ελλάδα, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν δήλωσαν τους τόκους, όπως έχουν υποχρέωση.


•Εν συνεχεία με τις πληροφορίες από τις φορολογικές αρχές τρίτων κρατών δημιουργεί ηλεκτρονική τράπεζα πληροφοριών με στοιχεία Ελλήνων φορολογουμένων που αποκτούν εισοδήματα στο εξωτερικό από καταθέσεις, μετοχές, ομόλογα, αμοιβαία, κ.α.


Τα ευρήματα των ελέγχων θα αποσταλούν στις ΔΟΥ, ώστε οι εφοριακοί να ερευνήσουν περαιτέρω τις υποθέσεις και όπου αποδειχθεί φοροαποφυγή να βεβαιώσουν τις παραβάσεις και να επιβάλουν τα καθοριζόμενα από τον νόμο πρόστιμα.

Ήδη από τον προηγούμενο Φεβρουάριο έχουν ελεγχθεί περισσότερες από 500 περιπτώσεις Ελλήνων επενδυτών του εξωτερικού που, ενώ είχαν την υποχρέωση να δηλώνουν τους τόκους και τα μερίσματα από τις καταθέσεις και τοποθετήσεις τους στο εξωτερικό, δεν το έπρατταν.

ta nea