e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Τρίτη 10 Αυγούστου 2010

Το Ιράν θα αντικαταστήσει από το καλάθι των νομισμάτων του το δολάριο και το ευρώ


Οικονομικά αντίμετρα κατά της ΕΕ

Μετά τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί σε βάρος του από δυτικές χώρες, το Ιράν δηλώνει ότι σε αντίποινα θέλει να σταματήσει κάθε εμπορική συναλλαγή σε δολάρια ή ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των συναλλαγών για τις πετρελαϊκές εξαγωγές.



«Αυτά τα νομίσματα (το δολάριο και το ευρώ) είναι βρώμικα και δεν θα πωλούμε πλέον το πετρέλαιό μας σε δολάρια ή σε ευρώ», πρόσθεσε ο Ιρανός υπουργός.

Ο Ραχιμί δεν διευκρίνισε πώς θα πετύχει το Ιράν αυτό το στόχο, ιδιαίτερα για τις πετρελαϊκές εξαγωγές ή εισαγωγές της χώρας σε μια αγορά στην οποία κυριαρχεί το δολάριο.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ έχει επιβάλει τέσσερις γύρους κυρώσεων έναντι του Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα –ο τελευταίος μόλις τον Ιούνιο– ενώ τον επόμενο μήνα ακολούθησε και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ακόμη, ο Ραχιμί δήλωσε ότι το Ιράν θα περιορίσει τις αγορές του από την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι οποίες ανήλθαν το 2009 σε 11,4 δισεκατομμύρια ευρώ, αποτέλεσαν δηλαδή το 27% των ιρανικών εισαγωγών, σύμφωνα με τις επίσημες στατιστικές της ΕΕ.

Ιδιαίτερα θα σταματήσουν οι εισαγωγές από την Ευρώπη προϊόντων διατροφής όπως το σιτάρι και η σόγια και θα ξεκινήσει ένα πρόγραμμα για να παράγει τοπικά όλους «τους πολύπλοκους εξοπλισμούς και τα ανταλλακτικά» που αγοράζει σήμερα από την Ευρώπη.


ta nea
Όπως δήλωσε ο πρώτος αντιπρόεδρος της ιρανικής κυβέρνησης Μοχαμάντ-Ρεζά Ραχιμί, «θα βγάλουμε το δολάριο και το ευρώ από το καλάθι των νομισμάτων μας και θα τα αντικαταστήσουμε με το (ιρανικό) ριάλ και κάθε άλλο νόμισμα χωρών που δέχονται να συνεργαστούν μαζί μας».