e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Παρασκευή 20 Αυγούστου 2010

Σταδιακή απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας

Σε σταδιακή απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας σχεδιάζει να προχωρήσει η κυβέρνηση, αυξάνοντας τα τιμολόγια και επιτρέποντας την πρόσβαση ιδιωτών στη λιγνιτική ηλεκτροπαραγωγή.

Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο κείμενο του μνημονίου που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών, η κυβέρνηση θα υιοθετήσει έως τα τέλη του έτους μηχανισμό που θα διασφαλίζει ότι τα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας αντανακλούν, σταδιακά και το αργότερο μέχρι τον Ιούνιο του 2013, τις τιμές χονδρικής της αγοράς.

Η υιοθέτηση του μηχανισμού εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε αύξηση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, από τις χαμηλότερες μεταξύ των χωρών της ΕΕ καθώς ελέγχονται από την κυβέρνηση μέσω της ΔΕΗ.

Η κυβέρνηση αναφέρει επίσης στο σχετικό κείμενο ότι θα επιτρέψει σταδιακά την πρόσβαση ιδιωτών στα αποθέματα λιγνίτη και θα δώσει μεγαλύτερη ανεξαρτησία στον διαχειριστή του δικτύου μεταφοράς (ΔΕΣΜΗΕ).

«Η κυβέρνηση θα υιοθετήσει σχέδιο για τη σταδιακή μεταβατική και με βάση το κόστος πρόσβαση στην παραγωγή ενέργειας από λιγνίτη, λαμβάνοντας υπόψη και τον παροπλισμό των μονάδων παραγωγής ενέργειας σύμφωνα με τον Κυβερνητικό ενεργειακό σχεδιασμό», αναφέρεται στο κείμενο.

Σημειώνεται ότι η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας αποτελεί έναν από τους βασικούς όρους του μνημονίου που έχει υπογράψει η Ελλάδα με την ΕΕ και το ΔΝΤ για τη λήψη έκτακτων δανείων ύψους 110 δισ. ευρώ στην τρέχουσα τριετία.

Σε πρόσφατη επίσκεψή τους στελέχη της ΕΕ και του ΔΝΤ είχαν εξετάσει με την ελληνική κυβέρνηση την πώληση μονάδων παραγωγής της ΔΕΗ [DEHr.AT] σε ιδιώτες με στόχο την επίσπευση απελευθέρωση της αγοράς. Κυβερνητικά στελέχη είχαν πει τότε ότι δεν εξετάζεται η πώληση μονάδων της ΔΕΗ.

Μιλώντας χθες, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό, η υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνα Μπιρμπίλη ανέφερε ότι οι υφιστάμενες εκκρεμότητες, οι οποίες αφορούν στη λειτουργία της αγοράς ηλεκτρισμού, το ρόλο της ΔΕΗ και των ανεξάρτητων παραγωγών, την πρόσβαση παραγωγών πέραν της ΔΕΗ στα κοιτάσματα λιγνίτη, την αναδιάρθρωση των τιμολογίων, θα έχουν «τακτοποιηθεί» μέχρι το τέλος του χρόνου. Παράλληλα, απέκλεισε την προοπτική πώλησης μονάδων της ΔΕΗ.




NAFTEMPORIKI.GR