e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Παρασκευή 20 Αυγούστου 2010

Επιβράδυνση της ανάκαμψης προβλέπει το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών για το β΄εξάμηνο


Ανάπτυξη με χαμηλότερο ρυθμό


H ανάκαμψη της γερμανικής οικονομίας κατά πάσα πιθανότητα θα συνεχιστεί και στο δεύτερο εξάμηνο του 2010, αν και με πιο αργούς ρυθμούς, καθώς η διεθνής ζήτηση επιβραδύνεται, όπως αναφέρει το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών σε έκθεση του η οποία δημοσιεύθηκε την Παρασκευή.Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης επεκτάθηκε κατά 2,2% στο δεύτερο τρίμηνο του 2010, ρυθμός ο οποίος είναι ο υψηλότερος μετά την ενοποίηση της χώρας, το 1990.


Το υπουργείο Οικονομικών τόνισε ότι γι' αυτό το λόγο, η κυβέρνηση θα πρέπει να τροποποιήσει την επίσημη πρόβλεψη για την ανάπτυξη στο σύνολο του έτους, η οποία τώρα βρίσκεται στο 1,4%.

Η γερμανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα, προέβλεψε ότι η Γερμανία θα δει ανάπτυξη της τάξης του 3% το 2010, από 2% που είχε προβλέψει τον Ιούνιο, ευθυγραμμιζόμενη σε γενικές γραμμές με τις προσδοκίες της αγοράς.

«Οι μηνιαίοι οικονομικοί δείκτες επισημαίνουν τη θετική έναρξη του τρίτου τριμήνου για την οικονομία της Γερμανίας», λέει το υπουργείο, προσθέτοντας ότι η ανοδική πορεία διευρύνεται, με την ιδιωτική κατανάλωση και τις επενδύσεις να συνεισφέρουν στην ανάπτυξη, όπως και οι εξαγωγές.

«Όμως, η ορμή της οικονομίας, θα είναι κατά πάσα πιθανότητα λιγότερο ισχυρή το δεύτερο εξάμηνο απ' ό,τι στο πρώτο», αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου, στην οποία διευκρινίζεται ακόμα ότι η συνεχιζόμενη ανάκαμψη της αγοράς εργασίας, πιθανότατα θα δώσει μεγαλύτερη ώθηση και στην ιδιωτική κατανάλωση.

Η ανεργία, τον Ιούλιο, μειώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο από το Νοέμβριο του 2008, σημειώνοντας πτώση για 13ο συνεχή μήνα, αλλά το υπουργείο εκτιμά ότι το κίνητρο που προσέφερε η ξένη ζήτηση στη γερμανική οικονομία, θα μπορούσε να χαλαρώσει κατά το δεύτερο εξάμηνο.

Σε ό,τι αφορά στην είσπραξη των φόρων τόσο από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση όσο και από τα ομόσπονδα κράτη, τα αποτελέσματα θα είναι μάλλον καλύτερα καθώς στο επτάμηνο Ιανουαρίου - Ιουλίου τα έσοδα έπεσαν κατά 0,9%, ενώ οι ειδικοί προέβλεπαν μείωση 2,6% για το σύνολο του 2010.

Τα έσοδα από τους φόρους που κατέβαλαν οι μεγάλες εταιρείες αυξήθηκαν κατά 25,6% στην περίοδο Ιανουαρίου - Ιουλίου.

Η Γερμανία ανέκαμψε από τη βαθύτερη μεταπολεμική ύφεση το δεύτερο τρίμηνο του 2009, με την ώθηση που έδωσε κυρίως ο τομέας των εξαγωγών στη μεταποίηση.
 
ta nea