e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Δευτέρα 19 Ιουλίου 2010

Διαπραγματευτικές συνομιλίες Ρωσίας - Βουλγαρίας για τον South Stream

Για τον οδικό χάρτη της μελέτης σκοπιμότητας του βουλγαρικού τμήματος του South Stream υπέγραψαν την Παρασκευή 16 Ιουλίου ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας, Sergei Shmatko και ο Βούλγαρος υπουργός Οικονομίας, Ενέργειας και Τουρισμού, Traycho Traikov, στο πλαίσιο διαπραγματευτικών συνομιλιών στη Βάρνα.


Σύμφωνα με τον οδικό χάρτη, η μελέτη σκοπιμότητας για το βουλγαρικό τμήμα του σχεδίου θα βασιστεί στη χωρητικότητα του υπεράκτιου τμήματος του South Stream στα 63 δισ. κ.μ, χωρίς αλλαγές στην αντίστοιχη διακρατική συμφωνία που πραγματοποιήθηκε την 18η Ιανουαρίου 2008.






Ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η έγκαιρη και συντονισμένη υλοποίηση του οδικού χάρτη θα επιτρέψει την άμεση αποπεράτωση της μελέτης σκοπιμότητας του βουλγαρικού τμήματος και τη μετάβαση στο επόμενο στάδιο, που περιλαμβάνει την προετοιμασία των εγγράφων του σχεδίου για την ανάπτυξη του βουλγαρικού τμήματος.






Η κατασκευή του South Stream συμβάλλει σημαντικά στη διαφοροποίηση των διαδρομών των προμηθειών αερίου από τη Ρωσία στους Ευρωπαίους καταναλωτές, στην ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας στην Ευρώπη, ενώ ενδυναμώνει τη θέση της Βουλγαρίας ως σημαντικού διακομιστικού κόμβου στην Ευρώπη.






«Η Βουλγαρία αποτελεί στρατηγικό συνεργάτη της Ρωσίας στην Νοτιοανατολική Ευρώπη, δεδομένου ότι οι χώρες μας συνεργάστηκαν σε μία σειρά από σημαντικά ενεργειακά σχέδια, όπως είναι η κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου South Stream, ο αγωγός πετρελαίου Burgas-Alexandroupoli, ο πυρηνικός σταθμός Belene και οι προμήθειες Ρωσικού αερίου στη Βουλγαρία», υπογράμμισε ο Sergei Shmatko.


NAFTEMPORIKI.GR