Η σύσταση Ταμείου Επιχειρηματικότητας με ίδια κεφάλαια ύψους 460 εκατ. ευρώ και η ενεργοποίηση του χρηματοδοτικού εργαλείου JEREMIE, προϋπολογισμού 290 εκατ. ευρώ, είναι μεταξύ των νέων πρωτοβουλιών για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που ανακοίνωσε η υπουργός Οικονομίας, Λούκα Κατσέλη, στο πλαίσιο της υπογραφής του «Εθνικού Σχεδίου Στήριξης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων 2010 - 2013».
Με στόχο την αύξηση της ποιοτικής παραγωγής και της ανταγωνιστικότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων υπουργός υπέγραψε Συμβόλαιο Στήριξης των ΜμΕ με εκπροσώπους όλων των παραγωγικών φορέων και του χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας (Αντιπρόεδρος ΓΣΕΒΕΕ, κ. Γ. Καββαθάς, Πρόεδρος ΕΣΕΕ κ. Βασίλης Κορκίδης, Αντιπρόεδρος ΚΕΕ, κ. Δημήτριος Μπακατσέλος, Πρόεδρος ΠΣΕ κ. Χριστίνα Σακελλαρίδη, Γ. Γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, κ. Χρήστος Γκόρτσος, Πρόεδρος Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος, κ. Δημήτρης Λακασάς, Πρόεδρος Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης, κ. Αλκιβιάδης Καλαμπόκης). Στο πλαίσιο αυτό, η κ. Κατσέλη ανακοίνωσε τις εξής δράσεις:
1) Tη σύσταση Ταμείου Επιχειρηματικότητας, με ίδια κεφάλαια ύψους 460 εκατ. ευρώ που θα προέρχονται στο σύνολό τους από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητας του ΕΣΠΑ 2007-2013.
Το Ταμείο Επιχειρηματικότητας στοχεύει στη χρηματοδότηση επενδύσεων συνολικού ύψους 1,7 δισ. ευρώ στα επόμενα τρία χρόνια μέσω της μόχλευσης του ιδίου κεφαλαίου του με πόρους του χρηματοπιστωτικού τομέα. «Βάζουμε δηλαδή από το ΕΣΠΑ 460 εκατομμύρια και η συνολική ρευστότητα που θα φτάσει στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, υπολογίζεται στο 1,7 δισ. ευρώ», εξήγησε η υπουργός και εκτίμησε ότι μεσοπρόθεσμα το νέο αυτό Ταμείο Επιχειρηματικότητας, από απλό εργαλείο διαχείρισης ΕΣΠΑ 2007-2013, θα γίνει ένα πλήρες και νέο χρηματοδοτικό σχήμα. Το ΥΠΟΙΑΝ επεξεργάζεται το σχετικό σχέδιο νόμου.
Το Ταμείο Επιχειρηματικότητας θα αποτελείται από τα εξής επιμέρους ταμεία:
§ Ταμείο Γενικής Επιχειρηματικότητας για τη χορήγηση ευνοϊκών δανείων και άλλων προϊόντων σε επιχειρήσεις ανεξαρτήτως κλάδου για τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξή τους. Προϋπολογισμός, περίπου 200-250 εκατ. ευρώ.
§ Ταμείο Ειδικής Επιχειρηματικότητας, με προϋπολογισμό περίπου 150 εκατ. ευρώ, για τη χορήγηση ευνοϊκών δανείων και άλλων πιο ειδικευμένων προϊόντων σε επιχειρήσεις που θα επενδύσουν για πράσινη φιλική προς το περιβάλλον ανάπτυξη, για την καινοτομία.
§ Ταμείο Πολιτιστικής Επιχειρηματικότητας, με προϋπολογισμό περίπου 40 εκατ. ευρώ, για τη χορήγηση ευνοϊκών δανείων σε νέους δημιουργούς και επιχειρήσεις του πολιτιστικού τομέα. Είναι η πρώτη φορά που ένα από τα αδιαμφισβήτητα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας ―ο πολιτισμός― θα αποτελέσει εργαλείο σε μια αναπτυξιακή στρατηγική.
§ Ταμείο Εκσυγχρονισμού της Εφοδιαστικής Αλυσίδας για τη χορήγηση ευνοϊκών δανείων και άλλων προϊόντων σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην εφοδιαστική αλυσίδα με στόχο τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξή τους, που τη σειρά της θα επηρεάσει θετικά το εμπόριο και την ποιότητα των προϊόντων και θα βοηθήσει να μειωθούν οι τιμές. Προϋπολογισμός, περίπου 20 εκατ. ευρώ.
2) Την ενεργοποίηση του χρηματοδοτικού εργαλείου JEREMIE, προϋπολογισμού 290 εκατ. ευρώ.
Πρόκειται, είπε η υπουργός, για την πρώτη παρέμβαση, σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων με δημόσιους πόρους 290 εκατομμύρια ευρώ, που όπως υποστήριξε, θα αποφέρουν συνολική ρευστότητα περί τα 800 εκατομμύρια ευρώ λόγω της ανακύκλωσης κεφαλαίων.
Βασικός στόχος του JEREMIE είναι η ενίσχυση των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων μέσω των Διαρθρωτικών Ταμείων με τη χρήση επιστρεπτέων ενισχύσεων (δάνεια, εγγυήσεις, συμμετοχές σε επιχειρηματικά κεφάλαια κ.λπ.). Όπως επεσήμανε η ΥΠΟΙΑΝ το μεγάλο πλεονέκτημα του JEREMIE είναι το γεγονός ότι οι ενισχύσεις που δίνονται στις ΜμΕ είναι ανακυκλούμενες, δηλαδή επιτρέπουν τη συνεχή ανατροφοδότηση των πόρων που κατευθύνονται στις δράσεις αυτές.
Ήδη, όπως έκανε γνωστό η κ. Κατσέλη, έχει συσταθεί (και έχει συνεδριάσει) το Επενδυτικό Συμβούλιο του JEREMIE και η όλη διαδικασία βρίσκεται στο στάδιο της επιλογής των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που θα διαθέσουν το πρώτο προϊόν για δάνεια επιμερισμού κινδύνου, δηλαδή χαμηλότοκα δάνεια.
Ακολουθεί αμέσως μετά πρόγραμμα 40 εκατομμυρίων ευρώ για καινοτομία και νεοϊδρυθείσες επιχειρήσεις, για startups, 30 εκατομμύρια ευρώ για προγράμματα κοινωνικής οικονομίας σε στενή συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας και 150 εκατομμύρια ευρώ για προγράμματα ενίσχυσης της ψηφιακής σύγκλισης. Όλα αυτά τα υποπρογράμματα απαρτίζουν το Πρόγραμμα του JEREMIE στην πρώτη φάση του, συνολικού ύψους 290 εκατομμυρίων ευρώ.
3) Το σχεδιασμό πρόσθετων προγραμμάτων επιχορηγήσεων για το 2010-2011 ύψους 300 εκατ. ευρώ από τη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας για τη στήριξη της εξωστρέφειας, της υγιούς επιχειρηματικότητας και των πράσινων δράσεων στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ.
Η κ. Κατσέλη έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ετήσια επικαιροποίηση του Προγράμματος και τον απολογισμό της προόδου υλοποίησής του. Μάλιστα για το σκοπό αυτό συστήνεται ειδική Ομάδα Εργασίας, η οποία θ’ αποτελείται από τους συνυπογράφοντες στο Συμβόλαιο στήριξης. Εργο της θα είναι η υποβολή προτάσεων συγκεκριμένων θεσμικών παρεμβάσεων, υποστηρικτικών προγραμμάτων και χρηματοδοτικών εργαλείων στο πλαίσιο τριετούς στρατηγικού σχεδιασμού, αλλά και ετήσιου Προγράμματος.
Γ.Παπανδρέου: Συμβόλαιο συνεργασίας Πολιτείας - Αγοράς
Στο μήνυμά του για την υπογραφή του Εθνικού Σχεδίου Στήριξης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων 2010 -2013, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως δεν πρόκειται απλώς για ακόμη ένα εργαλείο υλοποίησης της αναπτυξιακής στρατηγικής της κυβέρνησης, αλλά το συμβόλαιο για τη συνεργασία μεταξύ Πολιτείας και αγοράς, που επικυρώνει τη δέσμευση της κυβέρνησης για στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, συμβάλλοντας στην ενδυνάμωση της ανταγωνιστικότητάς τους και βελτιώνοντας το ρυθμιστικό πλαίσιο λειτουργίας τους.
Όπως είπε, η υπογράφή του Εθνικού Σχεδίου έχει διπλό συμβολισμό καθώς από τη μία αποδεικνύει τη βούληση της κυβέρνησης να στηρίξει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες αποτελούν παραδοσιακά το πλέον παραγωγικό κύτταρο της οικονομίας, και από την άλλη αναδεικνύει την ανάγκη για συνεργασία όλων των δημιουργικών δυνάμεων στην ελληνική κοινωνία και οικονομία, ώστε να υπάρξει οριστικά αλλαγή πορείας και οι ελληνικές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις να γίνουν πρωτεργάτες στον αγώνα για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.
Καταλήγοντας στο μήνυμά του, ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «με την έμπρακτη συνεργασία των παραγωγικών φορέων, τη συμμετοχή των υγιών επιχειρηματικών δυνάμεων, τη συνεργασία των χρηματοπιστωτικών οργανισμών και τη στήριξη του Έλληνα καταναλωτή, όλοι μαζί θα αντιμετωπίσουμε την κρίση και θα βγούμε πιο δυνατοί, έχοντας δημιουργήσει μια Ελλάδα καλύτερη, δικαιότερη και πιο εύρωστη».
Παρεμβάσεις παραγωγικών φορέων
Στην παρέμβασή του αντιπρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών - Βιοτεχνών - Εμπόρων κ. Γ. Καββαθάς ανέφερε ότι τα μέτρα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν πρέπει να είναι ευκαιριακά και τάχθηκε υπέρ της λήψης μέτρων για τον περιορισμό του “all inclusive” στην τουριστική αγορά.
Ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου κ. Β. Κορκίδης, ο οποίος απένειμε τιμητική πλακέτα στην υπουργό, είπε ότι θα συστήσει στις εμπορικές επιχειρήσεις να διατηρήσουν τις χαμηλές τιμές των εκπτώσεων ως το τέλος του έτους.
Ο αντιπρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων κ. Δ. Μπακατσέλος τόνισε ότι η Ένωση λαμβάνει καθημερινά μηνύματα αγωνίας για την επιβίωση των μικρομεσαίων.
Η πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων κα Χ. Σακελλαρίδη υπογράμμισε ότι περισσότερες από 9.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν εγγραφεί στο μητρώο εξαγωγέων που έχει συστήσει ο ΠΣΕ.
Ο γεν. γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών κ. Χ. Γκόρτσος επεσήμανε ότι παρά τα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι ίδιες οι τράπεζες, ο ρυθμός πιστωτικής επέκτασης παραμένει θετικός.
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος κ. Δ. Λακασάς ζήτησε ενίσχυση της πιστοποίησης συμμόρφωσης των ελληνικών προϊόντων με τα διεθνή πρότυπα κάτι που αποτελεί όπως είπε διαβατήριο για τις αγορές του εξωτερικού.
Τέλος, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης κ. Αλ. Καλαμπόκης είπε ότι μόνο με βελτίωση της ανταγωνιστικότητας θα υπάρξει φως για έξοδο από την κρίση.
NAFTEMPORIKI.GR