e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Δευτέρα 19 Ιουλίου 2010

Έλεγχος από την τρόικα ενόψει της 2ης δόσης

Στην Αθήνα θα βρεθούν τις επόμενες ημέρες οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.


Το πόρισμα αυτής της επίσκεψης θα αποτελέσει τη βάση για την παροχή, περί τις αρχές Σεπτεμβρίου, της δεύτερης δόσης του δανείου για το 2010, η οποία θα ανέρχεται στα 9 δισ. ευρώ.






Εξάλλου, θετικές είναι για την πορεία της ελληνικής οικονομίας οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ, στην ενδιάμεση έκθεση του οποίου σημειώνεται ότι τα δημοσιονομικά της χώρας έχουν μπει σε καλό δρόμο, με τις δαπάνες να βρίσκονται υπό πλήρη έλεγχο και το έλλειμμα να έχει μειωθεί πολύ περισσότερο απ' ότι είχε προγραμματιστεί. Θετικά αποτιμάται η προώθηση του σχεδίου "Καλλικράτης", αλλά και οι κινήσεις για εξυγίανση του ΟΣΕ.






Στη έκθεση επισημαίνονται οι κίνδυνοι από την παραοικονομία και τις υψηλές δαπάνες για τα νοσοκομεία, τα ασφαλιστικά ταμεία και τις ΔΕΚΟ, θέματα, που, όπως αναφέρει, χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής, ενώ γίνεται αφορά και στον υψηλό πληθωρισμό.






Την εκτίμηση ότι η χώρα βρίσκεται σε ένα πολύ ομαλοποιημένο δρόμο, διατυπώνει ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Guardian, που φέρει τον τίτλο "ο Παπανδρέου αναλαμβάνει ολύμπιο έργο". Παράλληλα επισημαίνει πως ήταν γνώστης του υψηλού χρέους και ελλείμματος της χώρας, αλλά δεν είχε ιδέα για το βάθος και το εύρος των προβλημάτων.






Αναφερόμενος στην οδυνηρή δημοσιονομική πολιτική της κυβέρνησης, σημειώνει ότι "στην πολιτική είσαι αναγκασμένος να παίρνεις σκληρές αποφάσεις. Οι επιλογές που είχαμε ήταν ή χρεοκοπούμε ή παίρνουμε τα μέτρα αυτά, τονίζει ο κ. Παπανδρέου και χαρακτηρίζει ως «μικρή επανάσταση» την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που αποσκοπούν στο να καταστήσουν την Ελλάδα «την πιο διαφανή χώρα στον κόσμο».
 
Nooz.gr