e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Δευτέρα 19 Ιουλίου 2010

Ο πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων απαντά στον Λ. Ρακιντζή

Ο πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, αντεισαγγελέας Εφετών Παναγιώτης Μπρακουμάτσος, με αφορμή τις τοποθετήσεις του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρου Ρακιντζή, στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής σχετικά με την Δικαιοσύνη, προέβη σήμερα στην ακόλουθη δήλωση:







"Η δήλωση του κ. Ρακιντζή, ότι έχουν αποσταλεί τα τελευταία έξι χρόνια 450 υποθέσεις επίορκων δημόσιων υπαλλήλων και καμία δεν έχει τελεσιδικήσει, έπρεπε να έχει άλλους αποδέκτες και όχι αποκλειστικά την Δικαιοσύνη και τους λειτουργούς της.






Η κατακλυσμιαία εισαγωγή υποθέσεων στα ακροατήρια (περίπου 30- 40 υποθέσεις εισάγονται για εκδίκαση στα Εφετεία Κακουργημάτων Αθήνας, Πειραιά, Θεσσαλονίκης), καθιστά ανέφικτη την έγκαιρη εκδίκασή τους και για αυτό το φαινόμενο δεν φέρουν ευθύνη ή τουλάχιστον τη μεγαλύτερη, οι δικαστές και εισαγγελείς. Η κατακόρυφη αύξηση των μηνύσεων (περίπου 300.000 μηνύσεις στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών), η ποινικοποίηση αστικών διαφορών και η έλλειψη δικονομικών θεσμών ποινικής διαμεσολάβησης, καθιστούν δύσκολη έως αδύνατη την απονομή Δικαιοσύνης, όπως απαιτεί ένα σύγχρονο κράτος δικαίου.






Η αιχμή του κ. Ρακιντζή για περίεργα απαλλακτικά βουλεύματα ή αποφάσεις που αφορούν επωνύμους υπόκειται στις εξής ενστάσεις: Στο βωμό της δημιουργίας εντυπώσεων δεν μπορούν να παραγνωρίζονται βασικές αξίες και θεσμοί του δικαιϊκού μας πολιτισμού, ούτε η επωνυμία ή η ανωνυμία ενός πολίτη, που εμπλέκεται στη Δικαιοσύνη, αποτελούν τεκμήρια ενοχής ή αθωότητας.






Οι τοποθετήσεις αυτές, πρέπει να συνοδεύονται από επαρκή στοιχεία, τα οποία να διαβιβάζονται στην αρμόδια Εισαγγελική αρχή, διότι σε αντίθετη περίπτωση καταπίπτουν στην κατηγορία των ισοπεδωτικών γενικεύσεων με αποτέλεσμα τη δημιουργία εντυπώσεων και μόνο.






Η Ε.Ε.Ε. διαχρονικά είχε την παρρησία να αναδείξει τα διαρθρωτικά και χρόνια προβλήματα που επικρατούν στον χώρο της Δικαιοσύνης με τρόπο όμως που εμπεριείχε στατιστική επιβεβαίωση και τεκμηριωμένες προτάσεις.






Η ανάδειξη των προβλημάτων στο χώρο της Δικαιοσύνης και οι προτάσεις για τη βελτίωση της εικόνας της, προϋποθέτουν σε βάθος μελέτη, κριτική προσέγγιση και κυρίως και αποφυγή εξαγωγής ατεκμηρίωτων συμπερασμάτων".


Nooz.gr