e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Δευτέρα 5 Ιουλίου 2010

Νέες συνομιλίες για το κλίμα στην Κίνα

Η Κίνα, από τους πρώτους ρυπαντές του πλανήτη, θα φιλοξενήσει τον Οκτώβριο νέες συνομιλίες για το κλίμα λίγο πριν από τη διεθνή διάσκεψη στο Κανκούν του Μεξικού, γράφει σήμερα η αγγλόφωνη εφημερίδα China Daily, επικαλούμενη αξιωματούχο του ΟΗΕ.


Ο 'Αχιμ Στάινερ, ο εκτελεστικός διευθυντής του Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον (PNUE) δήλωσε στην εφημερίδα ότι η υπηρεσία του θα συνεργαστεί με το Πεκίνο για να διοργανώσει τη σύνοδο στο λιμάνι Τιαντζίν κοντά στο Πεκίνο.






"Η Κίνα θα προτείνει ορισμένες ιδέες και δυνατότητες για να προωθηθεί η διαπραγμάτευση", δήλωσε ο Στάινερ όταν ρωτήθηκε χθες, Κυριακή με την ευκαιρία μιας επίσκεψής του στην Παγκόσμια Έκθεση της Σανγκάης. "Οι ακριβείς ημερομηνίες δεν έχουν ακόμη οριστεί", είπε σύμφωνα με την εφημερίδα.






Η προσεχής διεθνής διάσκεψη για το κλίμα έχει προγραμματιστεί από τις 29 Νοεμβρίου έως τις 10 Δεκεμβρίου στο παραθαλάσσιο θέρετρο Κανκούν.






Προπαρασκευαστικές συνομιλίες διεξήχθησαν τον περασμένο μήνα στη Βόνη.






"Η πρωτοβουλία της Κίνας είναι αρκετά θετική" και μπορεί να κάνει τη "μεγάλη διαφορά", προκειμένου να προετοιμαστεί το Κανκούν, είπε ο Στάινερ υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι αυτό δεν σημαίνει πως το Πεκίνο θα ορίσει το πρόγραμμα των συνομιλιών. "Η φιλοξενία από την Κίνα μιας συνόδου των Ηνωμένων Εθνών, δεν σημαίνει ότι η Κίνα θα καθορίσει τα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης", τόνισε.






Η διεθνής κοινότητα προσπαθεί να ξεπεράσει την αποτυχία της Κοπεγχάγης στα τέλη του 2009, όπου το κείμενο της συμφωνίας τέθηκε υπό διαπραγμάτευση εσπευσμένα από πέντε αρχηγούς κρατών. Η συμφωνία ορίζει ως στόχο τον περιορισμό αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη στους δύο βαθμούς αλλά μένει διφορούμενη στους τρόπους επίτευξης του στόχου.






Η Κίνα, πρώτη στον κόσμο στις εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, είχε αρνηθεί οποιαδήποτε υποχρεωτικού χαρακτήρα συμφωνία για τη μείωση των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, καλώντας εκ νέου τις ανεπτυγμένες χώρες να αναλάβουν τις ιστορικές ευθύνες τους.






Ο στόχος είναι να βρεθεί μια συμφωνία που θα εγγυάται τη συνέχιση των πολυμερών προσπαθειών για την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, της πρώτης φάσης του Πρωτοκόλλου του Κιότο. Το Πρωτόκολλο του Κιότο είναι η μόνη διεθνής συνθήκη υποχρεωτικού χαρακτήρα κατά της υπερθέρμανσης και εκπνέει στα τέλη του 2012.


ΑΠΕ