Σχεδόν 172.300 πρόσφυγες που δεν μπορούν να διαμείνουν στη χώρα υποδοχής τους για λόγους κυρίως ασφαλείας, θα πρέπει να εγκατασταθούν σε χώρες του τρίτου κόσμου το 2011, σύμφωνα με έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (HCR) που δόθηκε στη δημοσιότητα.
Σύμφωνα με τη μελέτη της HCR, οι Ιρακινοί και οι Βιρμανοί είναι οι περισσότεροι πρόσφυγες που θέλουν να επανεγκατασταθούν σε μια χώρα του τρίτου κόσμου.
"Οι άνθρωποι αυτοί, ιδιαίτερα ευάλωτοι, χρειάζονται να βρουν έναν τόπο για να ζήσουν: η επανεγκατάσταση σε μια χώρα του τρίτου κόσμου είναι η μόνη λύση", πρόσθεσε, επικαλούμενος το παράδειγμα ορισμένων Ιρακινών που αφού διέφυγαν στη Συρία και την Ιορδανία, τώρα επιδιώκουν να εγκατασταθούν σε μια άλλη χώρα, καθώς νιώθουν ότι απειλούνται λόγω της καταγωγής τους.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις της HCR, σχεδόν 40.000 πρόσφυγες (στις 172.300 προβλεπόμενες αιτήσεις επανεγκατάστασης σε χώρα του τρίτου κόσμου) δεν θα βρουν τόπο υποδοχής το 2011, έναντι 80.000 το 2009.
Οι δραστηριότητες για την επανεγκατάσταση των προσφύγων συνεχίζουν να προσκρούουν στο γεγονός ότι πολύ λίγες χώρες (24 σύμφωνα με την HCR) δέχονται πρόσφυγες και ότι οι χώρες αυτές εφαρμόζουν ετήσιες ποσοστώσεις υποδοχής.
Η υπηρεσία του ΟΗΕ προτρέπει συνεπώς τις χώρες να ανοίξουν περισσότερο τις πύλες τους στους πρόσφυγες και να αναθεωρήσουν προς τα πάνω τις ποσοστώσεις υποδοχής τους. Για να υπάρξει πρόοδος στο θέμα αυτό η Ύπατη Αρμοστεία διεξάγει από τις 6 έως τις 8 Ιουλίου στη Γενεύη τριμερείς διαβουλεύσεις, στις οποίες μετέχουν εκπρόσωποι κυβερνήσεων και μη κυβερνητικών οργανώσεων.
Κατά τις συνομιλίες αυτές που διεξάγονται κάθε χρόνο, αυτή την περίοδο, οι συμμετέχοντες εκτιμούν την πρόοδο που σημειώθηκε στον τομέα της επανεγκατάστασης των προσφύγων τη χρονιά που πέρασε.
Το 2009 η Ύπατη Αρμοστεία κατέγραψε 15,2 εκατομμύρια πρόσφυγες στον κόσμο.
Νοοz.gr"Οι πρόσφυγες στην πλειοψηφία τους επιτυγχάνουν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους ή να ενταχθούν στις χώρες υποδοχής τους. Αλλά για ορισμένους μεταξύ αυτών- 172.300 σύμφωνα με τις προβλέψεις για το 2011- δεν υπάρχει δυνατότητα επιστροφής στη χώρα καταγωγής, ούτε ένταξης στη χώρα υποδοχής για λόγους ασφαλείας, θρησκεύματος, κοινωνικής ένταξης", εξήγησε ο εκπρόσωπος της HCR Αντρέι Μάχετσιτς.