e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Πέμπτη 15 Ιουλίου 2010

Πρόταση για την επίλυση των διαφορών Αθήνας - Σκοπίων στο θέμα της ονομασίας


Από ευρωπαϊκό πολιτικό ινστιτούτο



Πρόταση για την επίλυση των διαφορών Αθήνας - Σκοπίων στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, παρουσίασε ένα ευρωπαϊκό πολιτικό ινστιτούτο, το Ίδρυμα Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Σταθερότητας (ESI), σύμφωνα με...


δημοσίευμα της διαδικτυακής πύλης Euractiv.com με τίτλο «Νέες ιδέες για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ».






Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το ESI προτείνει την οριστική αλλαγή του ονόματος της ΠΓΔΜ την ημέρα της ενδεχόμενης ένταξής της στην ΕΕ.






Ειδικότερα, το Ίδρυμα προτείνει την τροποποίηση του Συντάγματος της ΠΓΔΜ και την αλλαγή της ονομασίας της χώρας, επιτρέποντας στην Αθήνα να συναινέσει στην έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών της ΠΓΔΜ με την ΕΕ, εντός του τρέχοντος έτους. Επιπλέον, σημειώνει ότι η συνταγματική τροπολογία θα πρέπει να προβλέπει την αλλαγή της ονομασίας της ΠΓΔΜ, την ημέρα ένταξής της στην ΕΕ, ενώ προτείνει ότι αν, για κάποιο λόγο, η χώρα δεν ενταχθεί στην ΕΕ, δεν θα χρειαστεί να αλλάξει το όνομά της.






Ο πρόεδρος του ESI, Γκέραλντ Κνάους, υποστηρίζει ότι η προτεινόμενη λύση θα αποτελέσει νίκη και για τις δύο χώρες και τους ηγέτες τους. Παράλληλα, σημειώνει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να υποσχεθεί ότι θα επιτρέψει στα Σκόπια να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ με την ονομασία ΠΓΔΜ (όνομα με το οποίο εντάχθηκαν στον ΟΗΕ), μετά την υιοθέτηση των συνταγματικών αλλαγών.






Ο Γκ. Κνάους εκτιμά ότι αν επιτευχθεί συμβιβασμός μεταξύ Σκοπίων και Αθήνας για το θέμα της ονομασίας, τότε η ΠΓΔΜ θα οδηγηθεί στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Ωστόσο, ο ίδιος τονίζει ότι οι πολιτικοί της ΠΓΔΜ θα είναι σε θέση να κάνουν παραχωρήσεις για το όνομα της χώρας, μόνον υπό την προϋπόθεση ότι θα εξασφαλίσουν την ένταξη της χώρας τους στην ΕΕ.






«Η πρόταση του ESI αξίζει προσεκτικής μελέτης και συζήτησης», δήλωσε η πρώην υπουργός της ΠΓΔΜ για θέματα ευρωπαϊκών υποθέσεων, Ίβικα Μποτσέβσκι, σε ημερήσια εφημερίδα της Βουλγαρίας και σημείωσε ότι μια ενδεχόμενη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στην ΠΓΔΜ για το θέμα του ονόματος, θα έπρεπε να οργανωθεί προσεκτικά, διαφορετικά «ο εθνικισμός θα μπορούσε να προβεί καταστροφικός για κάθε είδους συμβιβασμό».






troktiko