e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Τετάρτη 7 Ιουλίου 2010

Κατασχέσεις εξπρές σε καταθέσεις - στο σφυρί ακίνητα για όσους χρωστούν στο Δημόσιο

- Αφορά εκατοντάδες χιλιάδες που είπαν όχι στις ευνοϊκές ρυθμίσεις

- Ανοιγμα των λογαριασμών τους ζητεί το ΣΔΟΕ - Θα δεσμεύονται άμεσα οι καταθέσεις
- Από τις κατασχέσεις εξαιρείται μόνο η Α' κατοικία

Η ανάγκη για ρευστό οδηγεί το υπουργείο Οικονομικών να ζητήσει άμεσα και με οποιονδήποτε τρόπο τα χρήματα που του χρωστούν.


Σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία, πάνω από 500.000 οφειλέτες που δεν δέχθηκαν να μπουν στην ευνοϊκή ρύθμιση που είχε ανακοινωθεί και έληξε στις 30 Ιουνίου, τώρα είναι αντιμέτωποι με κατασχέσεις.






Ήδη το ΣΔΟΕ, οι εφορίες και τα τελωνεία έχουν ζητήσει το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών όσων χρωστούν για να προχωρήσει άμεσα στην δέσμευση των καταθέσεών τους, ενώ άμεσα αναμένεται να ξεκινήσουν και οι πλειστηριασμοί ακινήτων.






Από τους πλειστηριασμούς θα εξαιρείται μονάχα η πρώτη κατοικία και αυτή μόνο αν δεν υπερβαίνει σε αξία τις 200.000 ευρώ για τους άγαμους ή τις 250.000 για τους έγγαμους.






Το κράτος μέσω της ρύθμισης έχει εισπράξει ως τώρα περίπου 500.000.000 ευρώ ενώ ο στόχος μέχρι το τέλος του έτους είναι να εισπραχθεί περίπου 1,5 δισ.






Λείπουν δηλαδή περίπου 900 εκατομμύρια και έτσι δόθηκε η εντολή να επιταχυνθούν οι διαδικασίες.






Τι προβλέπει ο νόμος για τις καταθέσεις






Οι τράπεζες έχουν τη δυνατότητα να επιβάλουν το αναγκαστικό μέτρο της κατάσχεσης τραπεζικών καταθέσεων σε βάρος περισσοτέρων του ενός οφειλετών του δημοσίου με το ίδιο κατασχετήριο έγγραφο.






Στο κατασχετήριο έγγραφο επισυνάπτεται για τον κάθε οφειλέτη χωριστά πίνακας, στον οποίο αναφέρεται το είδος και το ποσό κάθε οφειλής, καθώς και ο αριθμός και η χρονολογία βεβαίωσής της.






Τα αποτελέσματα της κατάσχεσης επέρχονται με την κοινοποίηση του κατασχετηρίου εγγράφου, είτε στο κεντρικό κατάστημα της τράπεζας είτε σε οποιοδήποτε υποκατάστημα αυτού, χωρίς να απαιτούνται πρόσθετες διατυπώσεις και κοινοποιήσεις.






Η δήλωση της τράπεζας γίνεται κοινή για όλους τους οφειλέτες του κατασχετηρίου εγγράφου και συνοδεύεται απαραίτητα από παραστατικό κίνησης του τραπεζικού λογαριασμού κάθε οφειλέτη για διάστημα τουλάχιστον πέντε ημερών πριν από την ημερομηνία επίδοσης του κατασχετηρίου εγγράφου και μίας ημέρας έπειτα από αυτήν.






Σημειώνεται ότι δεν κατάσχονται μισθοί και συντάξεις κάτω των 1.000 ευρώ.






Τι προβλέπει ο νόμος για τα ακίνητα






Οι εφορίες έχουν λάβει από το υπουργείο Οικονομικών εντολή να προχωρούν άμεσα σε εγγραφή υποθήκης υπέρ του δημοσίου σε ακίνητο ή ακίνητα, κατά προτίμηση ελεύθερα βαρών, του κύριου οφειλέτη και των συνυπόχρεων, όταν τα χρέη είναι μεγάλου ύψους και η είσπραξή τους καθυστερεί.


Σε κάθε περίπτωση κατάσχεσης ακινήτου ο έφορος έχει πλέον την υποχρέωση έκδοσης προγράμματος πλειστηριασμού μετά την παρέλευση τουλάχιστον 40 ημερών και το αργότερο μέσα σε τέσσερις μήνες από την έκδοση της εντολής για κατάσχεση. Οφείλει επίσης να ορίσει ημερομηνία πλειστηριασμού το αργότερο σε πέντε μήνες από την ημερομηνία έκδοσης του προγράμματος.


Δεν θα προχωράει ο πλειστηριασμός όταν πρόκειται για ακίνητο του οφειλέτη, το οποίο αποδεδειγμένα αποτελεί την κύρια και μοναδική κατοικία του, η οποία καλύπτει τις στοιχειώδεις ανάγκες στέγασης και η αξία της δεν υπερβαίνει τα 200.000 ευρώ αν πρόκειται και άγαμο ή τα 250.000 ευρώ να πρόκειται για έγγαμο. Η τιμή της πρώτης προσφοράς δεν μπορεί να υπολείπεται της αντικειμενικής αξίας τόσο κατά τον χρόνο επιβολής της κατάσχεσης όσο και κατά τον χρόνο έκδοσης του προγράμματος πλειστηριασμού αντίστοιχα.


NewsIt.gr