e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Τρίτη 20 Ιουλίου 2010

Παρέμβαση της Κομισιόν για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας

Ζητεί ενημέρωση για την Πειραιώς


Διευκρινίσεις για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (Hellenic Financial Stability Fund) ζήτησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι η σύσταση του Ταμείου προβλέπεται από το Μνημόνιο που έχει υπογράψει η χώρας μας με την Κομισιόν, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ.







Ειδικότερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε την Ελλάδα να κοινοποιήσει στις κοινοτικές υπηρεσίες τον νόμο περί ιδρύσεως Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ώστε να διαπιστωθεί το κατά πόσο είναι συμβατός με την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Δεν αποκλείεται, δε, να υπάρξουν εισηγήσεις για τροποποίησή του νόμου, προκειμένου να είναι απολύτως συμβατός με την νομοθεσία για τις κρατικές ενισχύσεις.






Η ίδρυση του Ταμείου συμπεριλαμβάνεται στις δράσεις που έχει προγραμματιστεί να υλοποιηθούν στο δεύτερο τρίμηνο του 2010 με στόχο τη διατήρηση της σταθερότητας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος μέσω της ενίσχυσης της κεφαλαιακής επάρκειας των πιστωτικών ιδρυμάτων της χώρας. Δημιουργείται έτσι ένα δίχτυ ασφαλείας στην περίπτωση που κάποια τράπεζα περιέλθει σε κατάσταση σημαντικής συρρίκνωσης των ιδίων της κεφαλαίων και χρειαστεί, επομένως, ενίσχυση της κεφαλαιακής της επάρκειας.






Το Ταμείο θα διευκολύνει να δρομολογηθούν στρατηγικές επιλογές ανασύνταξης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος προκειμένου να μπορέσει να εκπληρώσει το ρόλο που πρέπει στη χρηματοδότηση και στην ανάπτυξη της οικονομίας.






Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Καθημερινή», η Κομισιόν ζήτησε ενημέρωση από το υπουργείο οικονομικών για την πρόταση της Τράπεζας Πειραιώς για την εξαγορά της Αγροτικής Τράπεζας και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Σημειώνεται πως ήδη από την προηγούμενη Παρασκευή ο Πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου είχε ζητήσει από τα συναρμόδια υπουργεία να απευθυνθούν στις Κοινοτικές υπηρεσίες για το θέμα, ώστε να διαπιστώσουν το κατά πόσο η πρόταση της Πειραιώς είναι συμβατή με το ευρωπαϊκό δίκαιο περί ανταγωνισμού.






Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν πως οι πληροφορίες τόσο για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, όσο και για το ζήτημα της Πειραιώς θα παρασχεθούν μέσα στα επόμενα 24ωρα.


ta nea