e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Τρίτη 20 Ιουλίου 2010

Αύξηση 3,3% κατέγραψε στο πεντάμηνο το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών

Πτώση 8,8% στις ταξιδιωτικές δαπάνες


Αύξηση 3,3% κατέγραψε το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών στο πεντάμηνο Ιανουαρίου – Μαΐου 2010 και διαμορφώθηκε σε 12,6 δισ. ευρώ. Τον Μάιο το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών παρουσίασε σε ετήσια βάση πλεόνασμα ύψους 250 εκατ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 1,9 δισ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2009.


Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, στο πεντάμηνο το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών αυξήθηκε κατά 399 εκατ. ευρώ ή 3,3% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2009 και διαμορφώθηκε σε 12,6 δισ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή αντανακλά κυρίως την αύξηση των καθαρών πληρωμών για εισαγωγές καυσίμων, καθώς και, σε μικρότερο βαθμό, τη μείωση του πλεονάσματος του ισοζυγίου τρεχουσών μεταβιβάσεων, εξελίξεις οι οποίες αντισταθμίστηκαν εν μέρει από την μείωση του ελλείμματος του ισοζυγίου εισοδημάτων.






Η αύξηση του συνολικού ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου κατά 181 εκατ. ευρώ προήλθε από την αύξηση των καθαρών πληρωμών για εισαγωγές καυσίμων κατά 803 εκατ. ευρώ. Αντίθετα, το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου εκτός πλοίων και καυσίμων περιορίστηκε κατά 651 εκατ. ευρώ, δεδομένου ότι οι πληρωμές για εισαγωγές μειώθηκαν κατά 926 εκατ. ευρώ ή 7,2%, ενώ οι εισπράξεις από εξαγωγές μειώθηκαν κατά 275 εκατ. ευρώ ή 6%. Επίσης, μικρή άνοδο παρουσίασαν και οι καθαρές πληρωμές για αγορές πλοίων κατά 29 εκατ. ευρώ.






Η μικρή μείωση του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών κατά 16 εκατ. ευρώ αντανακλά τον περιορισμό των καθαρών εισπράξεων από ταξιδιωτικές υπηρεσίες. Συγκεκριμένα, οι ταξιδιωτικές δαπάνες στην Ελλάδα από μη κατοίκους μειώθηκαν κατά 8,8%, ενώ οι αντίστοιχες δαπάνες στο εξωτερικό από κατοίκους Ελλάδος μειώθηκαν κατά 11,5%, με αποτέλεσμα οι καθαρές εισπράξεις από ταξιδιωτικές υπηρεσίες να μειωθούν κατά 43 εκατ. ευρώ. Οι ακαθάριστες εισπράξεις από υπηρεσίες μεταφορών (κυρίως από την εμπορική ναυτιλία) παρουσίασαν άνοδο 11,9%, ενώ οι αντίστοιχες πληρωμές αυξήθηκαν κατά 23,3%, με αποτέλεσμα οι αντίστοιχες καθαρές εισπράξεις να αυξηθούν μόνο κατά 13 εκατ. ευρώ. Τέλος, οι καθαρές πληρωμές για «λοιπές» υπηρεσίες μειώθηκαν κατά 15 εκατ. ευρώ.






Το έλλειμμα του ισοζυγίου των εισοδημάτων περιορίστηκε κατά 239 εκατ. ευρώ σε σχέση με το πεντάμηνο Ιανουαρίου-Μαΐου 2009, δεδομένου ότι οι καθαρές πληρωμές για τόκους, μερίσματα και κέρδη μειώθηκαν κατά 260 εκατ. ευρώ.Τέλος, το ισοζύγιο των τρεχουσών μεταβιβάσεων παρουσίασε πλεόνασμα 1.157 εκατ. ευρώ, έναντι πλεονάσματος 1.598 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2009, κυρίως λόγω της μείωσης των μεταβιβάσεων από την ΕΕ προς τον τομέα της γενικής κυβέρνησης.


ta nea