e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Τρίτη 20 Ιουλίου 2010

Επενδυτική άπνοια πλήττει την ελληνική οικονομία

Στα 800 εκατ. ευρώ οι άμεσες επενδύσεις


Σε επενδυτικό μαρασμό έχει περιέλθει η ελληνική οικονομία, καθώς οι άμεσες επενδύσεις στην περίοδο Ιανουαρίου-Μαΐου 2010 δεν ξεπέρασαν τα 800 εκατ. ευρώ.








Η σημαντικότερη συναλλαγή αφορούσε σε εισροή 50 εκατ. ευρώ από τη μητρική εταιρία Chabana SA για την αγορά νέων μετοχών της θυγατρικής της στην Ελλάδα Hellenic Steel. Οι άμεσες επενδύσεις στο εξωτερικό από κατοίκους Ελλάδος εμφάνισαν καθαρή εκροή 178 εκατ. ευρώ. Η σημαντικότερη συναλλαγή της κατηγορίας αυτής αφορά την εκροή 99 εκατ. ευρώ για την προικοδότηση του υποκαταστήματος της Eurobank στην Πολωνία Eurobank Ergasias SA Polka.






Στην κατηγορία των επενδύσεων χαρτοφυλακίου, την ίδια περίοδο, σημειώθηκε καθαρή εκροή ύψους 8,8 δισ. ευρώ. Ειδικότερα, σημειώθηκε εκροή κεφαλαίων λόγω μείωσης των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου (κατά 15,9 δισ. ευρώ), καθώς και σε μετοχές ελληνικών επιχειρήσεων (κατά 968 εκατ. ευρώ).






Εκροές ύψους 815 και 289 εκατ. ευρώ σημειώθηκαν επίσης λόγω αύξησης των τοποθετήσεων κατοίκων σε μετοχές και παράγωγα του εξωτερικού αντίστοιχα. Οι εκροές αυτές αντισταθμίστηκαν μόνο εν μέρει από την εισροή 9,2 δισ. ευρώ λόγω μείωσης των τοποθετήσεων των εγχώριων πιστωτικών ιδρυμάτων και θεσμικών επενδυτών σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του εξωτερικού.






Στην κατηγορία των "λοιπών'' επενδύσεων η καθαρή εισροή ύψους 20,9 δισεκ. ευρώ οφείλεται κυρίως στον δανεισμό του τομέα της γενικής κυβέρνησης (της τάξεως των 20 δισ. ευρώ), όπως προαναφέρθηκε, καθώς και στην αύξηση (εισροή) των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε καταθέσεις και repos στην Ελλάδα κατά 22 δισ. ευρώ.






Οι εξελίξεις αυτές αντισταθμίστηκαν περίπου κατά το ήμισυ από την αύξηση (εκροή) των τοποθετήσεων των εγχώριων πιστωτικών ιδρυμάτων και θεσμικών επενδυτών σε καταθέσεις και repos στο εξωτερικό (κατά 21,2 δισ. ευρώ).
Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, η καθαρή εισροή κεφαλαίων μη κατοίκων για άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα ανήλθε στο πεντάμηνο σε 1,16 δισ. ευρώ, ενώ σημειώθηκε εκροή ύψους 371 εκατ. ευρώ για άμεσες επενδύσεις στο εξωτερικό από κατοίκους Ελλάδος. Τον Μάιο οι άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα από μη κατοίκους εμφάνισαν καθαρή εισροή 69 εκατ. ευρώ.