e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Τετάρτη 30 Ιουνίου 2010

ΕΕ: Πρόστιμο σε χαλυβουργίες για καρτέλ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, φύλακας του ανταγωνισμού στην Ευρώπη, επέβαλε σήμερα πρόστιμα 518 εκατομμυρίων ευρώ σε 17 χαλυβουργίες που είχαν συστήσει παράνομο καρτέλ, από τα οποία τα 276 πρέπει να καταβάλει η μεγαλύτερη βιομηχανία του τομέα, η ArcelorMittal.








Αντάλλαξαν ευαίσθητες εμπορικές πληροφορίες, καθόρισαν ποσοστώσεις και ήλεγχαν αν οι παράνομες συμφωνίες τους γίνονταν πράγματι σεβαστές χάρη σ΄ ένα συστημα εθνικών συντονιστών και με διμερείς επαφές.






Οι επιχειρήσεις συναντιούνταν εν γένει στο περιθώριο επίσημων εμπορικών συνόδων σε ξενοδοχεία σ΄ όλη την Ευρώπη. Τελικά το καρτέλ λειτούργησε σε όλες τις χώρες που ανήκαν τότε στην ΕΕ, με εξαίρεση τη Βρετανία, την Ιρλανδία και την Ελλάδα, καθώς και στη Νορβηγία.






Ο επίτροπος που είναι αρμόδιος για τον Ανταγωνισμό, ο Χοακίν Αλμούνια, χαρακτήρισε "εντυπωσιακό το γεγονός ότι ένας σημαντικός αριθμός επιχειρήσεων εξαπάτησε σχεδόν το σύνολο της ευρωπαϊκής αγοράς κατασκευών για τόσο πολύ καιρό και για ένα τόσο βασικό προϊόν".






Το καρτέλ πήρε τέλος έπειτα από μια καταγγελία που έγινε το 2002 στην Επιτροπή από τη γερμανική DWK/Saarstahl.






Πηγή: www.athina984.gr


Σύμφωνα με τις Βρυξέλλες, οι επιχειρήσεις αυτές συνεννούνταν επί 18 χρόνια, από το 1984 ως το 2002, για να καθορίσουν τις τιμές και να μοιραστούν την αγορά του χάλυβα στο προεντεταμένο σκυρόδεμα, η οποία περιλαμβάνει τα χαλύβδινα σύρματα που χρησιμοποιούνται μαζί με το μπετόν στα θεμέλια, τα μπαλκόνια ή τις γέφυρες.