e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Τετάρτη 30 Ιουνίου 2010

Τρικυμία εν κρανίω στην κυβέρνηση για το πάγωμα των μισθών - Πιέσεις σε ΓΣΕΕ για συμφωνία με τους εργοδότες

Ενα περίεργο παιχνίδι παίζεται τις τελευταίες 2 ημέρες μεταξύ κυβέρνησης - συνδικάτων και εργοδοτών. Πριν από 2 ημέρες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μίλησε για τριετές πάγωμα μισθών στον ιδιωτικό τομέα.

Η δήλωση αυτή αναστάτωσε εργαζόμενους και συνδικάτα παραμονή μάλιστα... της μεγάλης απεργίας της ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.

Σήμερα, δυο ημέρες μετά ο κ. Πεταλωτής δήλωσε ότι όλα γίνονται στο πλαίσιο του μνημονίου και οτι σε αυτό αναφέρεται

το πάγωμα μισθών στον ιδιωτικό τομέα όσον αφορά στους νεοπροσληφθέντες.
Ωστόσο, απέφυγε να απαντήσει όταν ρωτήθηκε τι θα κάνει η κυβέρνηση αν οι κοινωνικοί εταίροι αποφασίσουν και συμφωνήσουν, αυξήσεις στους μισθούς.

Λίγο πριν στην Βουλή τόσο στο προσκήνιο όσο και στο παρασκήνιο ασκούνταν πιέσεις στην ΓΣΕΕ να καταλήξει σε μια οποιαδήποτε συμφωνία με τους εργοδότες.


Σημειώνεται οτι ακόμα κι αν υπογραφούν συλλογικές συμβάσεις για μηδενικές αυξήσεις ακόμα και τότε θα ισχύσει η ωρίμανση που πρακτικά σημαίνει οτι όσοι συμπληρώνουν τριετιες τότε θα πάρουν τις αυξήσεις που προβλέπονται.


Αν τελικά εργαζόμενοι και εργοδότες δεν καταλήξουν ούτε σ' αυτό δεν προβλέπεται καμμία αύξηση μισθών.


Πιέσεις από τον ίδιο τον Λοβέρδο


Σήμερα στη Βουλή, ο Ανδρέας Λοβέρδος κάλεσε ΣΕΒ και ΓΣΕΕ να υποβάλλουν κοινή πρόταση για διαιτησία, υπερωρίες, απολύσεις – αποζημιώσεις, και μάλιστα δεσμεύθηκε  να κάνει δεκτή την πρόταση τους.


Είπε οτι αν δεν προλάβουν να υποβάλλουν κοινή πρόταση μέχρι την επόμενη εβδομάδα που ψηφίζεται το ασφαλιστικό και χρειάζονται λίγο ακόμη χρόνο, είναι διατεθειμένος να αποσύρει τις ισχύουσες διατάξεις από το ασφαλιστικό νομοσχέδιο και να φέρει τη δική τους πρόταση σε επόμενο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και πάντως μέσα στον Ιούλιο.


«Υπάρχει περιθώριο να συμπέσετε; Αν υπάρχει, εμείς η σύμπτωση σας θα την περάσουμε στο νόμο! Αλλά θα μας το πείτε με ειλικρίνεια. Ότι υπάρχει περιθώριο» πρόσθεσε χαρακτηριστικά. «Εκεί που εσείς συμφωνείτε, περισσεύουμε εμείς» πρόσθεσε.


Νωρίτερα ο Ανδρέας Λοβέρδος τ' άκουσε για τα καλά από ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και εμπόρους.


Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕ, Δημήτρης Ασημακόπουλος μίλησε για έλλειψη διαφάνειας, για άδικες ρυθμίσεις, είπε οτι το συγκεκριμένο ασφαλιστικό παράγει ανασφάλεια και βάναυσες μειώσεις στις συντάξεις ιδίως των ασφαλισμένων στον ΟΑΕΕ. Κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση για τις εξαιρέσεις από το νόμο για : ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΗΣΑΠ, Τράπεζα Ελλάδας, ΜΜΕ και τους 140.000 ένστολους μιλώντας για συνέχιση του πελατειακού συστήματος.


"Το 30% του συνολικού ασφαλιστικού ελλείμματος παράγεται από ταμεία που εξυπηρετούν το 8% των ασφαλισμένων.

Γι’ αυτό προτείνουμε να γίνουν μελέτες όχι για τα 3-4 μεγάλα ταμεία αλλά μελέτες που να προσδιορίσουν το κατα κεφαλήν έλλειμμα. 'Οχι να καλυπτόμαστε γύρω από τα γενικά ή μερικά ελλείμματα. Αυτή είναι η πιο δίκαιη προσέγγιση", είπε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε οτι ο ΟΑΕΕ έχει το μικρότερο έλλειμμα αλλά το χειρότερα χρηματοδοτούμενο ασφαλιστικό ταμείο. "Με το νομοσχέδιο, ιδιαίτερα οι ασφαλισμένοι του ΤΕΒΕ και ιδιαίτερα εκείνοι που είναι από το 1978 - 2002 θα υποστούν τις πιο βάναυσες μειώσεις συντάξεων που θα φτασουν και το 35%."


Ο Πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Σπύρος Παπασπύρος, είπε οτι οι επιπτώσεις είναι παντού στις συντάξιμες αποδοχές ,στα ώριμα και θεμελιωμένα  δικαιώματα, στα όρια ηλικίας που δίνουν τη διάσταση ενός καιάδα στην ασφαλιστική εγγυηση για τον κόπο μιας ζωής.


Μίλησε για βίαιη ανατροπή κατακτήσεων 10ετιών είπε οτι ο λαός δεν ρωτήθηκε και δεν εκφράστηκε γι' αυτό το ζήτημα. "Διαλύονται  οι αρχές της αναδιανομής και αλληλεγγύης και έρχεται πολλαπλό και πολύμορφο ρήγμα. Μητέρες ανηλίκων, βαρέα και ανθυγιεινά και 13η-14η σύνταξη.  Η Βουλή πρέπει να δώσει το περιθώριο στην Κυβέρνηση αφού δεν το απέσυρε, να φέρει νέο νομοσχέδιο και να μην προωθήσει αυτό το ολοκαύτωμα στα δικαιώματα ζωής χιλιάδων ανθρώπων."


"Πολλά χρόνια πίσω θα μας φέρουν οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις", είπε ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κροκίδης.

Μιλώντας με ιδιαίτερα σκληρές εκφράσεις ο πρόεδρος των Εμπόρων έκανε λόγο για ασφαλισμένους με παροχές ανασφάλιστου για εργασιακό μεσαίωνα. "Είμαστε χώρα γερόντων. Σας έχουμε καταθέσει αναλυτικά τις απόψεις μας. 3 προτάσεις: 3 μήνες προειδοποίηση, 3 μήνες αποζημίωση, κίνητρα για νέους. Διασφάλιση 13ου και 14ου μισθού. Δεν υπάρχει περιθώριο αλλαγών στο νομοσχέδιο. Καλά γηρατειά σε όλους", είπε σκωπτικά.

Απόσυρση του νομοσχεδίου ζήτησε ο Πρόεδρος της ΓΣΕΕ. Ο Γιάννης Παναγόπουλος, μίλησε για σκληρό και αντικοινωνικό  νομοσχέδιο για βίαιες αλλαγές για τις μητέρες ανηλίκων και στα βαρέα και ανθυγιεινά.

Για τα εργασιακά έκανε λόγο για απαράδεκτη τακτική με τα εργασιακά αφού γίνεται λεόντειος παρέμβαση υπέρ των μεγάλων εργοδοτικών συμφερόντων. "Ολες οι ρυθμίσεις είναι σε βάρος των εργαζομένων", είπε.


Ο μόνος που κράτησε χαμηλούς τόνους ήταν ο Πρόεδρος του ΣΕΒ. Ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος, είπε οτι ο ΣΕΒ δεν επιχαίρει γι' αυτά τα μέτρα. "Αν είχαν γίνει έγκαιρα", είπε, "οι αλλαγές θα ήταν λιγότερο επώδυνες και φτάσαμε ως εδώ γιατί ως κράτος ως πολιτικό σύστημα και κοινωνία είχαμε επιλέξει τα μπαλώματα, τον διάλογο κωφών και την άρνηση να πάρουμε αποφάσεις".

newsit