Πόσο, αλήθεια, μας βοηθά η καφεΐνη να ξυπνήσουμε το πρωί; Στο ερώτημα αυτό επιχείρησαν να δώσουν απάντηση τα μέλη της επιστημονικής ομάδας του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ, με επικεφαλής τον Πίτερ Ρότζερς. Στην έρευνα συμμετείχαν 379 εθελοντές, οι μισοί εκ των οποίων καταναλώνουν ελάχιστη ή καθόλου καφεΐνη σε καθημερινή βάση, ενώ οι υπόλοιποι μισοί καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες.
Οι ερευνητές ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να μην καταναλώσουν καθόλου καφεΐνη για 16 ώρες και στη συνέχεια τους χορήγησαν καφεΐνη ή κάποιο placebo. Στη συνέχεια, καθένας από τους συμμετέχοντες εκτίμησε το επίπεδο του άγχους ή της ετοιμότητάς του και κατά πόσον έχει πονοκέφαλο.
Όπως αναμενόταν, αυτοί που κατανάλωναν μέτριες έως μεγάλες ποσότητες καφεΐνης δεν βρίσκονταν στην ίδια εγρήγορση με τους άλλους, ενώ όσοι πήραν το placebo είχαν περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν πονοκέφαλο σε σύγκριση με όσους πήραν καφεΐνη.
Ταυτόχρονα, όσοι πήραν καφεΐνη δεν ανέφεραν μεγαλύτερα επίπεδα ετοιμότητας από τους υπόλοιπους. Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι για τους λάτρεις του καφέ, πρόσληψη καφεΐνης σημαίνει επαναφορά στα φυσιολογικά επίπεδα, καθώς φαίνεται ότι σταδιακά αναπτύσσουν μια ανοχή στην καφεΐνη με αποτέλεσμα να μην τους επηρεάζει ιδιαίτερα σε αυτό το επίπεδο.
NAFTEMPORIKI.GR