e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Τετάρτη 9 Ιουνίου 2010

Τα δάχτυλα του Γαλιλαίου στο μουσείο Φλωρεντίας

Τρία από τα δάχτυλα του Γαλιλαίου, που διαχωρίστηκαν από το υπόλοιπο σώμα του, από φανατικούς θαυμαστές του, κατά τον 18ο αιώνα, αποτελούν πλέον έκθεμα στο μουσείο επιστημών της Φλωρεντίας, το οποίο φέρει πια το όνομα του διάσημου ιταλού αστρονόμου.


Το Μουσείο Ιστορίας των Επιστημών είχε κλείσει για δύο χρόνια προκειμένου να ανακαινιστεί και τώρα άνοιξε ξανά με τη νέα ονομασία του "Μουσείο Γαλιλαίου", σύμφωνα με τον "Γκάρντιαν".

Πέρυσι, ο διευθυντής του μουσείου είχε ανακοινώσει ότι ο αντίχειρας και το μεσαίο δάχτυλο από το δεξί χέρι του Γαλιλαίου (ο οποίος πέθανε το 1642) είχαν εμφανιστεί σε μια δημοπρασία και είχαν αναγνωριστεί ως γνήσια.


Τα δάχτυλα αγοράστηκαν από το μουσείο και σήμερα πλέον εκτίθενται σε ειδικές γυάλινες προθήκες, μαζί με ένα τρίτο δάχτυλο που το μουσείο ήδη κατείχε. Σε ξεχωριστές προθήκες εκτίθενται και μερικά δόντια του διάσημου επιστήμονα.

Η αφαίρεση των τριών δαχτύλων και των δοντιών είχε λάβει χώρα το 1737, όταν τα απομεινάρια του Γαλιλαίου μετακινήθηκαν από τον αρχικό χώρο αποθήκευσής τους σε ένα νέο μνημειακό τάφο, απέναντι από αυτόν του Μιχαήλ Αγγέλου, στη Βασιλική Σάντα Κρότσε της Φλωρεντίας.

Μερικοί σπόνδυλοι, που επίσης είχαν αφαιρεθεί από τους θαυμαστές του, σήμερα φυλάσσονται στο πανεπιστήμιο της Πάντοβα, όπου ο Γαλιλαίος δίδαξε επί πολλά χρόνια.

Τα δόντια, ο αντίχειρας και το μεσαίο δάχτυλο φυλάγονταν από γενιά σε γενιά από την ίδια οικογένεια, ώσπου στις αρχές του 20ού αιώνα τα λείψανα εξαφανίστηκαν, μέχρι να επανεμφανιστούν σε μια δημοπρασία στο τέλος του 2009.

Τα λεπτομερή ιστορικά αρχεία της οικογένειας που τα φύλαγε επί τόσα χρόνια, βοήθησαν τους ερευνητές να επιβεβαιώσουν τη γνησιότητά τους, σύμφωνα με το μουσείο της Φλωρεντίας.

Στο ίδιο μουσείο, οι επισκέπτες μπορούν να δουν τα μόνα όργανα που έχουν σωθεί, τα οποία σχεδίασε ο ιδιοφυής επιστήμων, μεταξύ αυτών δύο τηλεσκόπια και ένα φακό που χρησιμοποίησε για να ανακαλύψει μερικούς δορυφόρους του Δία.

Ο Γαλιλαίος, πέρα από τις σημαντικές επιστημονικές ανακαλύψεις του, έμεινε στην ιστορία εξαιτίας της σύγκρουσης του με την Καθολική Εκκλησία. Το Βατικανό τον είχε καταδικάσει και περιορίσει κατ' οίκον, επειδή ο πρωτοπόρος αστρονόμος είχε αρνηθεί, μεταξύ άλλων, ότι η Γη αποτελεί το κέντρο του σύμπαντος.

Πριν περίπου δύο δεκαετίες, ο τότε πάπας Ιωάννης Παύλος Β' είχε αποκαταστήσει τον Γαλιλαίο, παραδεχόμενος ότι η εκκλησία είχε σφάλει.

Νooz.gr