e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Παρασκευή 14 Μαΐου 2010

Ο Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα

Σε γεύμα εργασίας που παραθέτει ο Γ. Παπανδρέου στο Μέγαρο Μαξίμου παρακάθεται ο Τούρκος πρωθυπουργός, ο οποίος κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας έκανε λόγο για «ιστορική επίσκεψη». «Πρέπει να είμαστε καλοί γείτονες και να ενισχύσουμε το κλίμα φιλίας και συνεργασίας» τόνισε ο Κάρολος Παπούλιας.


Στην υποδοχή, στο Μέγαρο Μαξίμου, πριν αρχίσει το γεύμα που παραχώρησε ο Γιώργος Παπανδρέου, ο πρωθυπουργός ρώτησε τον κ. Ερντογάν για τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας. "Ο πρόεδρός σας είναι ακμαίος" είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι πρόκειται για μία ιστορική επίσκεψη. "Όντως είναι μία ιστορική επίσκεψη", απάντησε ο κ. Παπανδρέου.
Μπροστά στις κάμερες μαζί με τον Έλληνα Πρόεδρο, ο Τούρκος πρωθυπουργός ευχήθηκε η επίσκεψή του να ρυθμίσει προς το καλύτερο τις σχέσεις των δύο χωρών. Όπως είπε, "κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργίας μου είναι η έκτη επίσημη ή ανεπίσημη επίσκεψη που πραγματοποιώ στη χώρα σας. Πιστεύω όμως ότι αυτή η επίσκεψη θα έχει ένα διαφορετικό τέλος".
Από την πλευρά του ο Κάρολος Παπούλιας είπε ότι οι δύο χώρες είναι γείτονες και πρέπει να είναι καλοί γείτονες. "Ελπίζω σε καλό αποτέλεσμα αυτής της επίσκεψης για να ενισχύσουμε το κλίμα φιλίας και συνεργασίας, κάτι που επιθυμούν οι δύο λαοί" δήλωσε χαρακτηριστικά.
Τον Τούρκο πρωθυπουργό, υποδέχθηκαν λίγο μετά τις 12:00 στο αεροδρόμιο, ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης, Θεόδωρος Πάγκαλος και ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου.
Λίγο πριν την αναχώρησή του από την Τουρκία, ο Τ. Ερντογάν χαρακτήρισε "ιστορική" την επίσκεψή του στην Αθήνα.
Επιπλέον, τόνισε ότι θα επιτευχθούν 21 συμφωνίες με "τη φίλη και γείτονα" Ελλάδα. Όπως πρόσθεσε, "αυτό θα σημάνει την έναρξη μιας νέας εποχής για τις δύο χώρες".
Εξάλλου, οι τομείς πιθανής συνεργασίας των δύο χωρών αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο των συζητήσεων του Τ. Ερντογάν με τον Γ. Παπανδρέου.
Αντίθετα, από την κοινή συνεδρίαση των υπουργών των δύο χωρών έχουν αποκλειστεί τα υπουργεία Άμυνας.
Ο Τ. Ερντογάν συνοδεύεται από 320 άτομα - υπουργούς, επιχειρηματίες και δημοσιογράφους.
Το απόγευμα θα επισημοποιηθεί η ίδρυση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών.
Σε χθεσινή του συνέντευξη στην ΕΡΤ, ο Τούρκος πρωθυπουργός χαρακτήρισε τον τουρισμό, έναν από τους πιο σημαντικούς κοινούς τομείς ανάπτυξης και για τις δύο χώρες.
Παράλληλα, στο τραπέζι των συνομιλιών θα τεθούν θέματα όπως η στενότερη τραπεζική συνεργασία και ο τομέας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Εξάλλου, ταυτόχρονα με τις συναντήσεις του Τούρκου πρωθυπουργού, διεξάγεται ελληνοτουρκικό επιχειρηματικό φόρουμ με τη συμμετοχή εταιρειών που δραστηριοποιούνται στους κλάδους των κατασκευών, των δομικών υλικών, της ενέργειας, των τραπεζών, των τροφίμων, των θαλάσσιων μεταφορών και των ενδυμάτων.
Αναφερόμενος χθες στην επίσκεψη Ερντογάν, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου τη χαρακτήρισε "επανάσταση".
Το πρόγραμμα της επίσκεψης

Σήμερα, στις 16:00, θα γίνει η έναρξη της ιδρυτικής Συνόδου του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας, σε κεντρικό ξενοδοχείο ενώ στις 18:00, οι δύο πρωθυπουργοί θα δώσουν συνέντευξη Τύπου.

Στις 21:00, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα παραθέσει δείπνο προς τιμήν του ομολόγου του.

Αύριο, στις 10:00, ο Γ. Παπανδρέου θα συναντηθεί με Τούρκους δημοσιογράφους στο Μουσείο Μπενάκη. 


Πηγή: enet.gr