e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Τρίτη 31 Ιουλίου 2012

Deal Alpha Bank – Emporiki και στο βάθος Κατάρ

Στο προσκήνιο επανέρχονται τα σενάρια που θέλουν τη διοίκηση της Alpha Bank να βρίσκεται σε συζητήσεις με τον γαλλικό κολοσσό Credit Agricole για την απόκτηση της ελληνικής θυγατρικής της, Emporiki Bank ενώ με την άκρη του ματιού της έχει «lock-άρει» το Paramount Fund του Κατάρ για την κεφαλαιακή στήριξη του νέου σχήματος.

Πρόκειται για δύο deal στρατηγικής σημασίας για τον όμιλο, καθώς, εφόσον οι ζυμώσεις ευοδωθούν, θα ενδυναμώσουν περαιτέρω τον ελληνικό όμιλο, εξασφαλίζοντας παράλληλα μεγάλο τμήμα των κεφαλαιακών αναγκών της, από τον ιδιωτικό τομέα για το νέο τραπεζικό σχήμα της Alpha και, επομένως, θα μειώσει το ύψος των κεφαλαίων τα οποία θα κληθεί να αντλήσει από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κατά την ανακεφαλαιοποίησή της.

Την ίδια ώρα θα έχει εξασφαλισμένη την απαιτούμενη συμμετοχή των ιδιωτικών κεφαλαίων -και συγκεκριμένα του 10% επί των κεφαλαιακών αναγκών- τα οποία προαπαιτούνται για την ένταξη, της κάθε μίας από τις τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες, στο Ταμείο.

Αν και οι πληροφορίες είναι ανεπιβεβαίωτες, θέλουν τις δύο πλευρές, Alpha Bank στην Emporiki Bank να έχουν δώσει τα χέρια αναμένοντας την επίλυση ορισμένων διαδικαστικών ζητημάτων ώστε να «πέσουν» και οι υπογραφές.

Ανάμεσα στα ζητήματα είναι οι όροι ανακαιφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, που «καίει» αυτή την ώρα όλες τις ελληνικές τράπεζες αλλά και η κεφαλαιακή στήριξη του σχήματος από το fund του Κατάρ.

Σημειώνεται πως μετά τις τελικές υπογρεαφές, η Credit Agricole θα κατέχει στο νέο τραπεζικό σχήμα στρατηγικό ποσοστό το οποίο θα προσδώσει, αφενός, μεγαλύτερη αξία στην προοπτική των Γάλλων στην ελληνική τραπεζική αγορά και, αφετέρου, στις αγορές της νοτιοανατολικής Ευρώπης στις οποίες ο όμιλος Alpha Bank έχει σημαντική παρουσία.

Το χρονοδιάγραμμα έχει ορίζοντα έως τα μέσα Σεπτεμβρίου, περίοδο κατά την οποία θα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι απαιτούμενες διαδικασίες.
dealnews.gr