e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Τρίτη 31 Ιουλίου 2012

Στον «καιάδα» δύο νομισμάτων η Ελλάδα

Είδαν και απόειδα οι ευρωπαίοι οικονομολόγοι, για την συνταγή που χορηγούν στην Ελλάδα, τα τελευταία πέντε χρόνια, για τη διάσωσή της και επανέρχονται δριμύτεροι παίζοντας το τελευταίο τους χαρτί.

Ομάδα Γερμανών οικονομολόγων προτείνει την παράλληλη κυκλοφορία ευρώ και δραχμή στη χώρα μας, σύμφωνα με την εφημερίδα Handelsblatt.

Προτείνουν, ουσιαστικά, μια ομαλή έξοδο από την νομισματική οικογένεια και μετάβαση σε εθνικό νόμισμα. Την ίδια ακριβώς διαδικασία με εκείνη που έγινε όταν η χώρα μας εισήλθε στη ζώνη του ευρώ.

Όπως επισημαίνει η ίδια ομάδα, στόχος είναι να αποφευχθούν οι αρνητικές επιπτώσεις της επιστροφής της Ελλάδας στο εθνικό νόμισμα, αλλά και να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα της χώρας.

Και έτσι προτείνουν την πληρωμή μισθών και συντάξεων σε δραχμές, των οποίων η συναλλαγματική ισοτιμία έναντι του ευρώ θα είναι κυμαινόμενη. Το εθνικό νόμισμα θα μπορεί να υποτιμηθεί.

Την πρόταση της παράλληλης κυκλοφορίας συνυπογράφουν ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank Τόμας Μάιερ, γερμανικοί καθηγητές Οικονομικών όπως ο Ρόλαντ Φάουμπελ (Πανεπιστήμιο Μάνχαϊμ) και Μπερντ Λούκε (Πανεπιστήμιο Αμβούργου), αλλά και ο πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Συνδέσμου Μεσαίων Επιχειρήσεων (BVMW) Μάριο Οχόβεν.

Την ίδια ώρα η συνέντευξη Γιούνκερ στην Süddeutsche Zeitung, στην οποία προειδοποιεί για διάλυση της ευρωζώνης και κατηγορεί γερμανούς πολιτικούς ότι προεξοφλούν την αποτυχία της Ελλάδας προκάλεσαν πολλές αντιδράσεις στη Γερμανία.

Εκτός από τους πολιτικούς συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης, οι οποίοι απέρριψαν τις κατηγορίες, μερίδα του γερμανικού τύπου στηρίζει τις απόψεις του προέδρου του Eurogroup.
dealnews.gr