e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Πέμπτη 14 Ιουνίου 2012

Goldman Sachs: "Η Ελλάδα χρειάζεται περίοδο χάριτος"

Ενδεχομένως να υπάρξει και τρίτο πακέτο στήριξης στην Ελλάδα, σύμφωνα με την Zeit. Περίοδο χάριτος σε χώρες με κρίση ζητά ο επικεφαλής οικονομολόγος της Goldman Sachs. "Χαμηλός ο πληθωρισμός, δύσκολη η έξοδος από την κρίση".

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της επενδυτικής τράπεζας Goldman Sachs Jan Hatzius ζητά να δοθεί περίοδος χάριτος στις χώρες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα χρέους και χαλάρωση των όρων. Θα χρειαστεί και τρίτο πακέτο βοήθειας η Ελλάδα;

Περισσότερος χρόνος και ... χρήμα

Σύμφωνα με την εβδομαδιαία εφημερίδα die Zeit, που επικαλείται πηγές από κύκλους της γερμανικής κυβέρνησης αλλά και οικονομικούς κύκλους, η Ελλάδα αντιμετωπίζει πρόβλημα στην εφαρμογή του προγράμματος λιτότητας.

Αυτό, όπως αναφέρεται, ισχύει μεταξύ άλλων για τα φορολογικά έσοδα αλλά και για τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις.

Γι αυτό αυτήν την περίοδο στην ΕΕ συζητείται να δοθεί περισσότερος χρόνος στη χώρα για να μειώσει το χρέος της. Επειδή όμως οι Έλληνες δεν μπορούν να χρηματοδοτηθούν στην ελεύθερη αγορά, θα πρέπει να βοηθήσουν τα κράτη - δανειστές της.

Υπό αυτές τις συνθήκες, η εφημερίδα θεωρεί πολύ πιθανό το ενδεχόμενο η γερμανική βουλή να συνέλθει εκτάκτως το καλοκαίρι για να διαπραγματευτεί ένα νέο πακέτο βοήθειας. Το ποσό στο οποίο φημολογείται ότι θα ανέρχεται αυτό το πακέτο είναι ένας διψήφιος αριθμός δισεκατομμυρίων.

Προϋπόθεση όμως γι' αυτό είναι να εκλεγεί την ερχόμενη Κυριακή μια κυβέρνηση που θα δεσμευτεί για τις μεταρρυθμίσεις.

«Να συνηθίσουν οι Γερμανοί τον πληθωρισμό»

Στο μεταξύ ο Jan Hatzius, σε συνέντευξη του στην Zeit ζήτησε από τους ευρωπαίους να χαλαρώσουν τους όρους για τις χώρες τις ευρωζώνης που διέρχονται κρίση.

Στην παρούσα κατάσταση βραχυπρόθεσμα θα βοηθήσει μόνο μια χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής και των όρων λιτότητας.
Οι δομικές μεταρρυθμίσεις που ζητά η γερμανική κυβέρνηση θα έχουν θετικά αποτελέσματα μόνο μακροπρόθεσμα, τονίζει.

Επιπλέον οι Γερμανοί θα πρέπει να συνηθίσουν σε ποσοστά πληθωρισμού μέχρι και 4%, αν πρέπει να τελειώσει η κρίση. Όσο πιο χαμηλός είναι ο πληθωρισμός, τόσο πιο δύσκολο είναι να βγούμε από την κρίση» τονίζει ο Hatzius.

«Το ποσοστό αύξησης των τιμών κατά 2% που δίνει ως κατεύθυνση η ΕΚΤ στην ευρωζώνη είναι το απόλυτο μίνιμουμ. Γι αυτό θα πρέπει να αυξάνονται οι τιμές στη Γερμανία κατά 3 με 4% το χρόνο, προκειμένου να εξισορροπηθεί η μείωση του πληθωρισμού στις χώρες με κρίση.

Ο Hatzius τάσσεται υπέρ της ανάληψης κοινής ευθύνης τουλάχιστον για τμήμα του χρέους για να μπορούν οι χώρες σε κρίση να παίρνουν νέα δάνεια με ευνοϊκούς όρους. «Έχει εδραιωθεί τελευταία αυτή η άποψη ακόμη κι αν υπάρχουν διάφορα μοντέλα για το ως αυτό μπορεί να οργανωθεί».

Πηγή: Deutsche Welle