e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Πέμπτη 14 Ιουνίου 2012

Ρέστης – Φειδάκης κερδίζουν το στοίχημα της πράσινης ενέργειας


Παίρνει πνοή το μεγαλύτερο υπεράκτιο αιολικό πάρκο στον κόσμο


Κόντρα στην κρίση βαδίζουν οι επιχειρηματίες, Βίκτωρας Ρέστης και Γιώργος Φειδάκης, οι οποίοι ποντάρουν και κερδίζουν έδαφος στην ολοένα αναπτυσσόμενη πράσινη ενέργεια, κατασκευάζοντας, το τρίτο μεγαλύτερο στον κόσμο, υπεράκτιο αιολικό πάρκο.


Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Η εταιρεία RF Energy, με μετόχους τον εφοπλιστή, Βίκτωρα Ρέστη (50%), την εισηγμένη FG Europe (37,5%) συμφερόντων Γιώργου Φειδάκη και του Γιώργου Φειδάκη (12.5%), πήρε το διαβατήριο από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για μια τεράστια επένδυση συνολικού ύψους 2 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για το τρίτο μεγαλύτερο θαλάσσιο αιολικό πάρκο στον κόσμο, αποτελούμενο από 81 ανεμογεννήτριες με συνολική ισχύ 498,15 MW που θα κατασκευαστεί στην περιοχή της Λήμνου.

Το έργο, η άδεια του οποίου θα εκδοθεί στο όνομα της City Electric, κατά 100% θυγατρικής της RF Energy, αναμένεται να υλοποιηθεί ύστερα από μία 3ετία, θα εγκατασταθεί στα βορειοανατολικά της Λήμνου και θα παράγει ενέργεια ικανή να τροφοδοτήσει περίπου 500.000 νοικοκυριά.

Το όνειρο


Το μεγάλο αυτό επενδυτικό έργο δεν αποτελεί «κεραυνό εν αιθρία» για το συγκρότημα Ρέστη - Φειδάκη.

Η ιστορία των ιδρυτών και των στελεχών της RF Energy στον χώρο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ξεκινά από το 1996, όταν ασχολήθηκαν με επενδύσεις σε αιολικά έργα.

Και στη συνέχεια προχώρησαν στην υλοποίηση μικρών υδροηλεκτρικών σταθμών και αιολικών πάρκων.

Δεν είναι το μόνο έργο


Aς πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή και ας επιχειρήσουμε να κάνουμε μία ακτινογραφία των επενδυτικών σχεδίων της διοίκησης της RF Energy – του ενεργειακού φορέα που έχουν δημιουργήσει οι Βίκτωρας Ρέστης και Γεώργιος Φειδάκης.

Η διοίκηση της επιχείρησης προχωρά στην ανάπτυξη δύο μεγάλων έργων: πρώτον του αιολικού πάρκου Καβείρια 500 μεγαβάτ στη περιοχή της Λήμνου και δεύτερον του αιολικού έργου σε περιοχή του δήμου Καρύστου στη Νότια Εύβοια, συνολικής ισχύος 387 μεγαβάτ.

Το έργο στη Λήμνο


Σε ότι αφορά το Αιολικό Πάρκο Καβείρια η λειτουργία του υπολογίζεται ότι αντιστοιχεί σε 1,7 εκατομμύρια άτομα που μειώνουν την ενεργειακή τους κατανάλωση κατά 20% ή σε 1,47 στρέμματα δάσους που απορροφούν διοξείδιο του άνθρακα.

Το υπεράκτιο αιολικό πάρκο Καβείρια είναι συνολικής επένδυσης 1,85 δισεκατομμυρίων ευρώ ενώ στον τεχνικό τομέα υπολογίζεται να προσφέρει απασχόληση σε περίπου 300 άτομα για 2-3 χρόνια.

Το έργο στην Εύβοια


Σε ότι αφορά το Αιολικό Έργο στη νότια Εύβοια, αυτό αποτελείται από 11 αιολικά πάρκα. Η υλοποιήσει του έργου θα απαιτήσει κεφάλαια ύψους 600 εκατομμυρίων ευρώ ενώ σε αυτό θα απασχοληθούν τουλάχιστον 200 άτομα.

Θα παραδοθούν για δημόσια χρήση έργα υποδομής όπως οδοποιία 200 χιλιομέτρων ενώ για 20 χρόνια οι τοπικοί δήμοι θα έχουν ετήσια έσοδα 3 εκατομμυρίων ευρώ.
  dealnews.gr