Για Κυβέρνηση ευρύτατης συνεργασίας κάνει λόγο ο πρώην
πρωθυπουργός
Μήνυμα προς τον ελληνικό λαό, δύο ημέρες πριν από τις εκλογές, απηύθυνε ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, επισημαίνοντας ότι μόνος στόχος της Ελλάδας πρέπει να είναι η πραγματοποίηση μεγάλων αλλαγών στη χώρα, να δείξει φερεγγυότητα και αξιοπιστία έναντι των εταίρων και αυτό μπορεί να το κάνει μια κυβέρνηση «ευρύτατης συνεργασίας, μια κυβέρνηση εθνικής συνευθύνης, για τη συνέχιση της προσπάθειας να γίνουν οι μεγάλες αλλαγές που αντιμετωπίζουν τη ρίζα του προβλήματος».
Ο κ. Παπανδρέου κάνει αναφορά σε πολλά στοιχεία της δικής του πρωθυπουργίας και της διαπραγμάτευσης που έκανε με τους ευρωπαίους εταίρους. Και απαντώντας στο ερώτημα αν το μνημόνιο θα μπορούσε να ήταν καλύτερο απαντάει «ασφαλώς», υπό την προϋπόθεση ότι «θα υπήρχε άλλος συσχετισμός δυνάμεων στην Ευρώπη».
Και προσθέτει ότι αυτό θα γινόταν «και αν όλες οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας συνέδραμαν σε πνεύμα εθνικής συνεργασίας για να πετύχουμε ένα καλύτερο διαπραγματευτικό αποτέλεσμα αλλά και την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που η Βουλή ψήφισε για το καλό της χώρας, αντί να πετροβολούν εκ του ασφαλούς και από την εξέδρα των θεατών αυτούς που προσπαθούσαν να βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά».
Ο κ. Παπανδρέου ασκεί σκληρή κριτική στον κ. Σαμαρά και στον ΣΥΡΙΖΑ. Ειδικότερα, αναφερόμενος στο Πρόεδρο της ΝΔ τονίζει ότι «οι ευθύνες του είναι τεράστιες και ιστορικών διαστάσεων». Ειδικότερα του καταλογίζει ότι: «Αρνήθηκε και αρνείται μέχρι και σήμερα την αναγνώριση και ανάληψη οποιασδήποτε ευθύνης αναλογεί στη ΝΔ, για το ότι φτάσαμε στην κρίση».
Ετέθη ο ίδιος επικεφαλής του λεγόμενου «αντιμνημονιακού μετώπου», μιας ετερόκλητης και καιροσκοπικής συμμαχίας πολιτικών δυνάμεων που προσπάθησαν να πείσουν ότι το μνημόνιο έφερε την κρίση και όχι η κρίση το μνημόνιο.
Αναφερόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ ο πρώην πρωθυπουργός τονίζει ότι: «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αποτελεί παρά άλλη μια καμουφλαρισμένη εκδοχή των νοσηρών φαινομένων καιροσκοπισμού και δημαγωγίας που ζήσαμε κατά κόρον τα χρόνια της μεταπολίτευσης. Δεν θέλει το μνημόνιο, αλλά θέλει τα λεφτά του μνημονίου, γιατί γνωρίζει ότι χωρίς αυτά η χώρα μας κινδυνεύει. Δεν θέλει το μνημόνιο, αλλά θέλει τη μείωση του χρέους του μνημονίου -και μάλιστα μεγαλύτερη. Διατείνεται ότι μπορούμε να «εκβιάσουμε» τους εταίρους μας διότι είμαστε πια κοντά σε πρωτογενές πλεόνασμα και δεν έχουμε πια τόσο μεγάλη ανάγκη τα χρήματά τους. Μόνο που είμαστε πια κοντά σε πρωτογενές πλεόνασμα χάρη στην πολιτική που ασκήθηκε μέχρι τώρα την οποία καταγγέλλει και θέλει να ακυρώσει».
Ο κ. Παπανδρέου τονίζει επίσης ότι οι ψηφοφόροι πρέπει να σταθμίσουν με πολύ μεγάλη προσοχή την ψήφο τους και χαρακτηρίζει τους επικεφαλής της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ ως δύο όψεις του ίδιου νομίσματος.
Προειδοποιεί επίσης ότι η νίκη του κ. Ολάντ στη Γαλλία δημιούργησε ελπίδες αλλά δεν είναι το τέλος της μάχης που πρέπει να συνεχίσει να δίνει η Ελλάδα και η Ευρώπη και προσθέτει ότι στη χώρα μας, η μάχη μεταξύ συντήρησης και προόδου δεν έχει λήξει και θα κορυφωθεί τώρα.
Αναφέρει επίσης ότι το ΠΑΣΟΚ είναι η μόνη πολιτική δύναμη η οποία, παρά τα λάθη της, μπορεί να εγγυηθεί την υπέρβαση των σφαλμάτων που έγιναν τις προηγούμενες δεκαετίες.
Ο κ. Παπανδρέου αναφέρει επίσης ότι «αδικήσαμε πολύ κόσμο» στην προσπάθεια να αποφευχθεί η χρεοκοπία της χώρας, στόχος που επετεύχθη, ενώ εκφράζει και την πικρία του που δεν είχε τη δυνατότητα και κυρίως τον χρόνο (μια τουλάχιστον τετραετία) να προχωρήσει τις μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται η χώρα.