e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Παρασκευή 15 Ιουνίου 2012

Στο στόχαστρο οι μεγάλες καταθέσεις εξωτερικού


Περίπου 550 ιδιοκτήτες ακινήτων στη Βρετανία και 23.500 φορολογούμενοι που εισπράττουν τόκους από καταθέσεις στο εξωτερικό μπαίνουν στο στόχαστρο της Εφορίας, προκειμένου να γίνει έλεγχος για το αν έχουν, παράλληλα, ληξιπρόθεσμα χρέη.

Σε μια προσπάθεια είσπραξης ληξιπρόθεσμων χρεών, κατά περιόδους επιστρατεύονται διάφορα μέσα με απειλές κατασχέσεων, καταθέσεων, αποδοχών, οφειλές εις χείρας τρίτων και ακινήτων, ωστόσο τώρα είναι η πρώτη φορά που το Υπουργείο Οικονομικών επιχειρεί να βρει όσους χρωστούν στο ελληνικό δημόσιο και έχουν περιουσιακά στοιχεία στο εξωτερικό με τα οποία μπορούν να εξοφλήσουν τις οφειλές τους.

Στο μικροσκόπιο των διασταυρώσεων της ΓΓΠΣ είναι:

- 550 ιδιοκτήτες ακινήτων στη Βρετανία. Στη διάθεση της ΓΓΠΣ βρίσκονται δύο λίστες με ονόματα Ελλήνων που κατέχουν ακίνητα σε ακριβές περιοχές του Λονδίνου. Τα αρχεία που απέστειλε το βρετανικό Υπουργείο Οικονομικών στις ελληνικές αρχές περιέχουν σημαντικές πληροφορίες και αναλυτικά στοιχεία, καθώς καταγράφονται όχι μόνο τα στοιχεία των Ελλήνων αγοραστών αλλά και των πωλητών των ακινήτων. Καταγράφεται ακόμα η τιμή πώλησης κάθε ακινήτου ακόμη και οι φόροι που πληρώθηκαν στις βρετανικές φορολογικές Αρχές.

Σε πρώτη φάση θα εξεταστεί, εάν και πόσοι απ' αυτούς οφείλουν στο ελληνικό δημόσιο, με ληξιπρόθεσμα χρέη. Σε δεύτερη φάση θα γίνει έλεγχος «πόθεν έσχες» προκειμένου να εξακριβωθεί η προέλευση των χρημάτων αγοράς των ακινήτων και κατά πόσο έχουν πληρωθεί στην Ελλάδα οι αναλογούντες φόροι εισοδήματος.

- 23.500 φορολογούμενοι με καταθέσεις στο εξωτερικό. Το Υπουργείο Οικονομικών δεν είναι ακόμα και σήμερα σε θέση να γνωρίζει το σύνολο των κρυμμένων καταθέσεων στο εξωτερικό.

Γνωρίζει όμως, έναν προς έναν όλους όσοι έβγαλαν την τελευταία διετία εμβάσματα στο εξωτερικό, καθώς έχει πάρει τα σχετικά αρχεία από τις τράπεζες και έχει καταρτίσει μια επιμέρους λίστα 23.500 φορολογουμένων οι οποίοι εισπράττουν τόκους από καταθέσεις στο εξωτερικό.

Η διασταύρωση θα ξεκινήσει από τους τελευταίους, επίσης για να εξακριβωθεί αν έχουν παράλληλα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο.

Προτεραιότητα και στις δύο διασταυρώσεις θα δοθεί στους 1.500 μεγαλύτερους οφειλέτες του Δημοσίου.
dealnews.gr