e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Τετάρτη 27 Ιουνίου 2012

Χρηματοδότηση από την Κίνα ψάχνει η ΔΕΗ

Ο ρόλος των κινέζων στο φωτοβολταϊκό της Μεγαλόπολης

Στο «ψυγείο» έχει μπει για την ώρα το μεγάλο επενδυτικό έργο της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, στην Μεγαλόπολη Αρκαδίας, συνολικού κόστους 104 εκατ. ευρώ.


Η δημόσια επιχείρηση, αν και έχει εξασφαλίσει το 50% της χρηματοδότησης από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, αναζητεί το άλλο 50% που θα τους ανοίξει το δρόμο για την κατασκευή του φωτοβολταϊκού πάρκου στη Μεγαλόπολη.

Η ΔΕΗ Ανανεώσιμες, προσανατολίζεται στην Κίνα, βάζοντας στο «παιχνίδι» την Κινεζική Τράπεζα Επενδύσεων, δεδομένου ότι για το έργο θα χρησιμοποιηθεί κινεζικός εξοπλισμός.

Ωστόσο, τα γραφειοκρατικά εμπόδια δεν είναι λίγα στη χώρα μας καθώς παρόμοιες επαφές με κινεζικές τράπεζες είχαν γίνει και παλαιότερα χωρίς ωστόσο να ολοκληρωθούν λόγω της γραφειοκρατίας.

Χαρακτηριστικό είναι ότι η έδρα του μηχανισμού που παρέχει εξαγωγικές πιστώσεις για έργα που χρησιμοποιούν κινεζικό εξοπλισμό, βρίσκεται στη Μογγολία.

Σημειώνεται ότι το project που θα κατασκευαστεί από τις θυγατρικές της ΔΕΗ Ανανεώσιμες «Αρκαδικός Ήλιος 1» και «Αρκαδικός Ήλιος 2» έχει κατακυρωθεί στην JP Άβαξ, και αφορά στη δημιουργία δύο πάρκων ισχύος 39 και 11 MW αντίστοιχα.

Για όσο πάντως το χρηματοδοτικό σχήμα θα εκκρεμεί, η όποια συζήτηση για χρονοδιαγράμματα είναι στον αέρα.
dealnews.gr