e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Τετάρτη 27 Ιουνίου 2012

Στο σφυρί το Όσκαρ της "Καζαμπλάνκα"

Το Όσκαρ καλύτερης σκηνοθεσίας που κέρδισε ο Michael Curtiz για την κλασική ταινία "Καζαμπλάνκα" (Casablanca, 1942) βγαίνει σε δημοπρασία αυτή την εβδομάδα και αναμένεται να πωληθεί από 2,5 μέχρι 3 εκατομμύρια δολάρια.

Το βραβείο της Ακαδημίας που κέρδισε το 1943 ο ουγγρικής καταγωγής σκηνοθέτης, ο οποίος πέθανε το 1961, θα δημοπρατηθεί στις 28 Ιουνίου από τον οίκο δημοπρασίας Nate D. Sanders, που εδρεύει στο Λος Άντζελες.

Η "Καζαμπλάνκα", στην οποία πρωταγωνιστούν ο Humphrey Bogart και η Ingrid Bergman, γυρίστηκε στην πόλη αυτή του Μαρόκου στον 'Β Παγκόσμιο Πόλεμο και είναι μια από τις πιο κλασικές ταινίες αγάπης του αμερικανικού κινηματογράφου.


Το 2007 το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου την χαρακτήρισε 
ως την τρίτη καλύτερη ταινία των τελευταίων 100 ετών. 

Το Όσκαρ σκηνοθεσίας του Curtiz είχε πουληθεί το 2003 από τον οίκο Christie’s έναντι 231.500 δολαρίων στον αμερικανό μάγο David Copperfield, ωστόσο δεν έχει γίνει γνωστό το όνομα του τωρινού κατόχου του Όσκαρ.

Τα αγαλματίδια Όσκαρ σπανίως δημοπρατούνται ύστερα από συμφωνία του 1950 ανάμεσα στους νικητές και την Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών, η οποία τους απαγορεύει να πουλήσουν το βραβείο τους σε άλλον, πλην της Ακαδημίας στη συμβολική τιμή του ενός δολαρίου.

Ωστόσο πολλά Όσκαρ που απονεμήθηκαν πριν από την δεκαετία του '50 έχουν βγει στο σφυρί.

Τον περασμένο Δεκέμβριο ο οίκος Sanders πούλησε το Όσκαρ που είχε κερδίσει ο Orson Welles για το σενάριο του "Πολίτη Κέιν" (Citizen Kane, 1941) έναντι 861.000 δολαρίων και το 1999 ο τραγουδιστής Michael Jackson αγόρασε στην τιμή ρεκόρ του 1,54 εκατομμυρίων δολαρίων το Όσκαρ καλύτερης ταινίας για το "Όσα Παίρνει ο Άνεμος" (Gone With the Wind, 1939).
nooz.gr