e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Πέμπτη 28 Ιουνίου 2012

Ταμβακάκης: Σημαντικές δυσκολίες για το πιστωτικό σύστημα το 2012

 Χρονιά με σημαντικές δυσκολίες για το ,ελληνικό πιστωτικό σύστημαθα είναι το 2012 σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας Απόστολο Ταμβακάκη.


Από το βήμα της ετήσιας γενικής συνέλευσης των μετόχων της τράπεζας, ο κ . Ταμβακάκης, επισήμανε ότι, αναπόφευκτα, στο επίκεντρο των προσπαθειών της ΕΤΕ θα παραμείνουν η διαχείριση των θεμάτων ρευστότητας, κεφαλαιακής επάρκειας, διαχείρισης πιστωτικών κινδύνων.

Όπως ανέφερε ο κ. Ταμβακάκης, ο οποίος αναμένεται να υποβάλει την παραίτησή του μετά τη Γ.Σ., η στρατηγική της ΕΤΕ θα συνεχίσει να εστιάζει στην προσπάθεια ενίσχυσης της κεφαλαιακής της επάρκειας, περιορίζοντας κατά το δυνατόν την ανάγκη κρατικής στήριξης, με την υλοποίηση του Προγράμματος Κεφαλαιακής Ενίσχυσης.

Το πρόγραμμα προβλέπει την πώληση μειοψηφικού πακέτου της Finansbank, τη διερεύνηση της δυνατότητας πώλησης μειοψηφικού πακέτου της υπό ίδρυση νέας θυγατρικής που θα ενσωματώνει τις μονάδες του Ομίλου στις βαλκανικές χώρες, την πώληση μη στρατηγικών στοιχείων του ενεργητικού όπως το ξενοδοχειακό συγκρότημα του Αστέρα και τη βέλτιστη διαχείριση των λοιπών στοιχείων του ενεργητικού και παθητικού της τράπεζας.

«Κεντρική μας επιδίωξη είναι με τις δράσεις αυτές, η Εθνική Τράπεζα να παραμείνει ο βασικός πόλος σταθερότητας του εγχώριου τραπεζικού συστήματος, ικανός να προσελκύσει τα απαραίτητα ιδιωτικά κεφάλαια κατά τη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησής της, η οποία πρέπει να γνωστοποιηθεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα», τόνισε ο κ. Ταμβακάκης.

Η στρατηγική της ΕΤΕ θα εστιάσει επίσης στον περιορισμό του λειτουργικού κόστους και στη συνέχιση της στήριξης των βιώσιμων πελατών μέσω προϊόντων ρυθμίσεων οφειλών, στη διατήρηση της ρευστότητας και στη στήριξη της αναπτυξιακής προσπάθειας της χώρας.

Παράλληλα, ο κ. Ταμβακάκης χαρακτήρισε καταστροφικό το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη και υπογράμμισε ότι «κανείς δεν έχει δικαίωμα να αφήσει τις θυσίες του ελληνικού λαού να πάνε χαμένες και δεν θα πάνε».

«Η Ελλάδα θα αλλάξει το παραγωγικό της πρότυπο, παραμένοντας μέσα στην ευρωζώνη. Άλλη εναλλακτική δεν υπάρχει. Γιατί κάθε άλλη εξέλιξη ισοδυναμεί με καταστροφή που θα έχει οδυνηρές συνέπειες. Το ζοφερό παρελθόν δεν μπορεί να είναι το μέλλον της χώρας μας», ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ.
dealnews.gr