e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

Πείτε "όχι" στα υπομεγέθη ψάρια



Λίγο πριν από την «επίσημη» έλευση του καλοκαιριού, ποιος δεν ονειρεύεται ένα πιάτο μαρίδες δίπλα στη θάλασσα; Λίγα όστρακα με ένα ουζάκι; Ακριβώς εκεί συστήνουν προσοχή οι επιστήμονες του Αρχιπελάγους, Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας, τονίζοντας ότι στα ψάρια, το μέγεθος μετράει!

«Με έκπληξη είδα να διαφημίζονται σε περιοδικά, λίγο πριν από την Καθαρά Δευτέρα, ταβέρνες που διέθεταν θαλασσινά, για τα οποία απαγορεύεται η αλιεία και η πώληση» ανέφερε η υδροβιολόγος Αναστασία Μήλιου από την περιβαλλοντική οργάνωση «Αρχιπέλαγος».

«Τα θαλασσινά που πρέπει να βγάλουμε επιτέλους από το διαιτολόγιό μας είναι προφανώς τα απαγορευμένα είδη που δυστυχώς συναντώνται συχνά σε ιχθυοπωλεία και εστιατόρια, όπως η πετροσωλήνα (γνωστή και ως σωλήνα), οστρακοειδές του οποίου η αλιεία είναι καταστροφική, καθώς είναι είδος που ζει μέσα στο βράχο. Επομένως για να αλιευθεί, πρέπει να σπάσουν οι βράχοι με κομπρεσέρ και να προκληθούν εκτεταμένες καταστροφές στο παράκτιο οικοσύστημα» σημειώνει η κ. Μήλιου.

Επιπλέον, απειλούμενα είδη τα οποία προστατεύονται από την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία, καθώς και διεθνείς συμβάσεις είναι η πίννα και η μπουρού, που πολλές φορές όμως διατίθενται σε εστιατόρια υψηλής γαστρονομίας.

Ειδικά για το καλοκαίρι, σύμφωνα με την κ. Μήλιου, πρέπει οι καταναλωτές να προσέχουν να μην είναι υπομεγέθη τα ψάρια γιατί αυτό σηματοδοτεί το γεγονός ότι είναι προϊόντα παράνομης αλιείας.

«Για παράδειγμα, η γόπα πρέπει να είναι πάνω από 17 εκατοστά, το καλαμάρι 19 εκατοστά, η μαρίδα 9 εκατοστά, ο σαργός 28 και το μελανούρι 20 εκατοστά» διευκρίνισε χαρακτηριστικά, συστήνοντας παράλληλα την άφοβη κατανάλωση μυδιών. Όσοι πάλι προτιμούν αλλά και διαθέτουν τα ανάλογα βαλάντια για την αγορά αστακού, η κ. Μήλιου τονίζει ότι πρέπει να τον αποφεύγουμε από Σεπτέμβριο - Δεκέμβριο, περίοδος που η αλίευση του είναι παράνομη.

«Επίσης, πρέπει να αποφεύγονται, κυρίως από ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, ψάρια όπως τόνος, γαλέος και ξιφίας που συσσωρεύουν βαρέα μέταλλα από τις επιβαρυμένες και υποβαθμισμένες θάλασσές μας. Καλό είναι ακόμη να μην τρώμε από τα ψάρια τα κεφάλια και τα κόκαλα για να μειώσουμε ακόμη περισσότερο τη σχετική επιβάρυνση» συμβουλεύει η υδροβιολόγος.

Σε μια προσπάθεια να συμβάλει το «Αρχιπέλαγος» στην προσπάθεια για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας των θαλασσών μας έχει αναπτύξει μαζί με το TEDx Thessaloniki  την εφαρμογή Fish4Life προκειμένου όλοι οι καταναλωτές ψαριών να μπορούν να ενημερωθούν ανά πάσα στιγμή από το τηλέφωνό τους για τις ποικιλίες ψαριών που μπορούν να καταναλώσουν, χωρίς να επιβαρύνουν το μέλλον των θαλασσών και των παράκτιων οικονομιών. Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη για iOS και σύντομα θα είναι και για android.

Πρόκειται για ένα σύστημα που δημιουργήθηκε από ερευνητές του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας, «ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ» με στόχο να αποφεύγεται η κατανάλωση θαλασσινών, των οποίων οι πληθυσμοί μειώνονται σημαντικά εξαιτίας της υπεραλίευσης αλλά και της αλίευσης με καταστροφικές ή παράνομες πρακτικές. Τέτοιες πρακτικές συμβάλλουν στον αποδεκατισμό των ιχθυαποθεμάτων και θέτουν σε κίνδυνο το μέλλον της αλιείας.

Μέσα από την εφαρμογή Fish4Life, ο καταναλωτής έχει τη δυνατότητα να ενημερωθεί άμεσα, με ένα απλό κλικ, για περίπου 65 είδη ψαριών, αλλά και να καταγγείλει φαινόμενα παράνομης αλίευσης ειδών που βρίσκονται σε κίνδυνο.

«Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι σε μία χώρα όπως η Ελλάδα, που έχει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην Ευρώπη, με περίπου 1600 νησιά και νησίδες, ακόμα και κρίση να μην υπήρχε, θα ήταν σχεδόν αδύνατο να καλύψουν οι κρατικές αρχές τις ανάγκες παρακολούθησης και προστασίας μίας τέτοιας μεγάλης έκτασης.

Το ελάχιστο λοιπόν που μπορούμε να κάνουμε όλοι μας είναι να παρατηρούμε το περιβάλλον γύρω μας, και όταν εντοπίζουμε ένα πρόβλημα να το υιοθετούμε ως προσωπικό μας πρόβλημα. Στοχεύουμε, αυτό να αποτελέσει μία αρχή για να περιορίσουμε όλοι την υποβάθμιση που προκαλούμε στις θάλασσες, καταναλώνοντας υπεύθυνα" καταλήγει η επιστήμονας του Αρχιπελάγους.

Πηγή: ΑΜΠΕ