Χωρίς να αναμένονται ουσιαστικά αποτελέσματα, γίνεται σήμερα η συνάντηση του υπουργού Εργασίας κ. Ρουπακιώτη με κοινωνικούς φορείς, στο υπουργείο Εργασίας. Στην πρόσκληση του υπουργού Α. Ρουπακιώτη ανταποκρίνονται εργοδοτικές οργανώσεις (ΓΣΕΒΕΕ και η ΕΣΕΕ) και η ΓΣΕΕ, ενώ ο ΣΕΒ άφηνε χθες να εννοηθεί πως δεν θα παραστεί.
Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του Συνδέσμου, Δ. Δασκαλόπουλος, με επιστολή που έστειλε στον υπουργό Εργασίας αναφέρει ότι συμφωνεί με την πρόταση της ΓΣΕΕ, ώστε η συνάντηση των κοινωνικών εταίρων να γίνει στην Εθνική Επιτροπή Απασχόλησης. Επίσης ζητά η Εθνική Επιτροπή να συγκληθεί μετά τις 31 Μαΐου λόγω του ότι τότε θα πραγματοποιηθεί η γενική συνέλευση του ΣΕΒ.
Σημειώνεται πως ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, ζήτησε ο διάλογος να γίνει στην Εθνική Επιτροπή Απασχόλησης, ώστε τα αποτελέσματα να δεσμεύουν ηθικά την επόμενη κυβέρνηση.
Από την πλευρά της η ΔΑΚΕ ιδιωτικού τομέα επισημαίνεται πως δεν θα συμμετάσχει σε καμία μορφή διαλόγου, αν δεν καταργηθούν οι συγκεκριμένοι νόμοι (πάντως σήμερα αναμένεται να εκπροσωπηθεί στη συνάντηση). Στις εξελίξεις παρενέβη η ΟΤΟΕ που με επιστολή της προς τα κόμματα ζητά να παρουσιαστούν οι θέσεις τους για τα εργασιακά, επισημαίνοντας πως «η περίοδος που διανύουμε απαιτεί ειλικρίνεια και ξεκάθαρες απόψεις». Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται από τους συνδικαλιστές στα θέματα της μετενέργειας, στην επέκταση των συμβάσεων σε επιχειρήσεις και στη δυνατότητα προσφυγής στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας.
Την ίδια στιγμή σε πολλούς κλάδους υπάρχει έντονη κινητικότητα για το θέμα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Χθες για παράδειγμα πραγματοποιήθηκε η δεύτερη συνάντηση ανάμεσα στην ΕΣΕΕ, τη ΓΣΕΒΕΕ και τους εμποροϋπαλλήλους (ΟΙΥΕ) σε καλό κλίμα, αν και δεν αναμένονται αποτελέσματα πριν από τις εκλογές. Οι έμποροι και οι μικρομεσαίοι πρότειναν μείωση 11% στους κατώτατους μισθούς, ενώ συμφώνησαν με την Ομοσπονδία των υπαλλήλων για τη διαμόρφωση προτάσεων που θα δεσμεύουν όλες τις επιχειρήσεις για την εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων.
Ανατροπές
Αναβρασμός επικρατεί στον κλάδο του τουρισμού και του επισιτισμού, καθώς και οι εργοδότες στα ζαχαρώδη πρότειναν μειώσεις 15% στους βασικούς μισθούς και ανατροπές στο θεσμικό πλαίσιο. Σύμφωνα με την Ομοσπονδία των εργαζομένων, η εργοδοτική πλευρά πρότεινε οι νέες προσλήψεις να γίνονται με βάση όσα ισχύουν για τους ανειδίκευτους εργάτες.
Το προηγούμενο διάστημα είχαν υπάρξει ανάλογες κινήσεις από τους ξενοδόχους και τους εργοδότες στον επισιτισμό. Για τις δύο αυτές συμβάσεις η πλευρά των εργαζομένων θα ζητήσει μεσολάβηση από τον ΟΜΕΔ.