e-mail: dealnewsonline@gmail.com

powered by Agones.gr (livescore)

Παρασκευή 20 Απριλίου 2012

G20: Πιέζει για επίλυση της κρίσης στην Ευρωζώνη


Εντείνει τις πιέσεις για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης που πλήττει την ευρωζώνη η G20, καθώς εκτιμά ότι η κατάσταση στην Ευρώπη είναι ο υπ' αριθμόν ένα κίνδυνος για την παγκόσμια οικονομία.

Αυτό αναφέρεται στο προσχέδιο του κειμένου των αποφάσεων από τη σημερινή σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της G20, που αποκαλύπτει το πρακτορείο Bloomberg.

Η G20 τονίζει επίσης ότι «οι πιέσεις έχουν ενταθεί τελευταία», αν και υποστηρίζει ότι «θα συνεχιστεί η μέτρια ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας». «Παρ' όλα αυτά, οι προσδοκίες για το 2012 παραμένουν μέτριες», αναφέρει το προσχέδιο συμπερασμάτων και συμπληρώνει: «Καθώς εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικοί πτωτικοί κίνδυνοι, παραμένουμε δεσμευμένοι στην προσπάθεια για την περαιτέρω μείωσή τους».

Βέβαια, επισημαίνεται ότι η τελική διατύπωση του κειμένου μπορεί να μεταβληθεί μετά τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών. Όπως, άλλωστε, αναφέρει το Bloomberg, οι υπουργοί Οικονομικών του Καναδά και της Αυστραλίας μαζί με τις ΗΠΑ θα ασκήσουν κατά τη σύνοδο έντονες πιέσεις στην Ευρώπη να εντείνει τις προσπάθειές της για την αντιμετώπιση της κρίσης, η οποία πλησιάζει απειλητικά την Ισπανία.

Αντάλλαγμα ζητά η Βραζιλία

Στο μεταξύ, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην προσπάθειά του να δημιουργήσει το τείχος προστασίας των 400 δισ. δολ. συναντά μεγάλα εμπόδια.

Σύμφωνα με το Reuters, ο υπουργός Οικονομικών της Βραζιλίας, Γκουίντο Μαντέγκα, ζήτησε συγκεκριμένα ανταλλάγματα για να δώσει περισσότερα κεφάλαια στο ΔΝΤ.

Ειδικότερα, ζήτησε μεγαλύτερη εκπροσώπηση των αναπτυσσόμενων χωρών στο ταμείο. «Δεν είμαστε έτοιμοι να μιλήσουμε για κάποιο συγκεκριμένο νούμερο, γιατί υπάρχουν προϋποθέσεις που δεν έχουν εκπληρωθεί», δήλωσε συμπληρώνοντας ότι αναφέρεται στο «εάν θα συμμορφωθούν με την ατζέντα των μεταρρυθμίσεων».

Το Reuters σχολιάζει ότι τον δρόμο του κ. Μαντέγκα μπορεί να ακολουθήσουν και άλλες BRICS, των οποίων όμως η χρηματοδότηση είναι απολύτως απαραίτητη ώστε να έχει το ΔΝΤ επαρκή πολεμοφόδια για την αντιμετώπιση της κρίσης.
dealnews.gr