Συνεχίζονται και την Πέμπτη οι εκδηλώσεις μνήμης για τον 77χρονο συνταξιούχο φαρμακοποιό, ο οποίος σόκαρε τη χώρα με την αυτοκτονία του στην κεντρικότερη πλατεία της χώρας, στο Σύνταγμα, με μια σφαίρα στο κεφάλι.
Ήδη, από τα ξημερώματα, δεκάδες πολίτες βρίσκονται στην πλατεία, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, προγραμματίζεται και νέα συγκέντρωση το απόγευμα της Πέμπτης.
Την Τετάρτη, οργανώθηκε αυθόρμητο ειρηνικό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα, κατά το οποίο σημειώθηκε ένταση μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας.
Νωρίτερα, ομάδα "Αγανακτισμένων" μοτοσικλετιστών πραγματοποίησε μηχανοκίνητη πορεία γύρω από το Σύνταγμα απευθύνοντας το δικό της "χαίρε" στον αυτόχειρα.
Κάτω από το δέντρο απόθεσε στεφάνι ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής, του οποίου ο αυτόχειρας ήταν μέλος, και πλάι σε αυτό, πολίτες αφήνουν ανθοδέσμες και ιδιόχειρα σημειώματα.
Η σφαίρα που τάραξε την Ελλάδα
Η ελληνική απόγνωση στα διεθνή ΜΜΕ
"Προβληματισμένος και οργισμένος"
Μία ημέρα μετά το τραγικό συμβάν, ξεκαθαρίζει ολοένα και περισσότερο τόσο το προφίλ του ηλικιωμένου, όσο και ο λόγος που τον οδήγησε στην αυτοκτονία.
"Το περιεχόμενο του σημειώματος είναι η φωνή του πατέρα μου, το πολιτικό περιεχόμενο της πράξης του", δηλώνει η κόρη του στην εφημερίδα Τα Νέα.
"Ήθελε με την αυτοκτονία του να στείλει πολιτικό μήνυμα. Ήταν έντονα πολιτικοποιημένος αλλά και οργισμένος", δήλωσε ο γείτονας και φίλος του, Αντώνης Σκαρμούτσος.
"Δεν κατανοούσε την αδράνεια και ειδικά της νεολαίας", λέει.
Και προσθέτει: "Μου το είχε πει πολλές φορές. Τα δύο τελευταία χρόνια ήταν έντονα προβληματισμένος από την κατάσταση. Μιλούσαμε για τα πολιτικά. Ήταν οργισμένος. Κατέβαινε στις διαμαρτυρίες στο Σύνταγμα και είχε κολλήσει για συμβολικούς λόγους την αφίσα με το "Δεν πληρώνω" στο μπαλκόνι του".
Ο άτυχος άνδρας, ο οποίος καταγόταν από την Καρδίτσα, έμενε μόνος του σε μια πολυκατοικία επί της οδού Λασκαρίδη στους Αμπελοκήπους.
Στη γειτονιά διατηρούσε φαρμακείο έως το 1994, οπότε το πούλησε και συνταξιοδοτήθηκε.
Οι γείτονές του τον περιγράφουν ως εξαιρετικό άνθρωπο και συζητητή, κοινωνικό, ευγενή, καλλιεργημένο, με πολιτική σκέψη και δράση στα κοινά.
Δεν είχε χρέη, ενώ αν και αναφέρθηκε ότι τον τελευταίο καιρό αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα υγείας, ο ίδιος δεν είχε γνωστοποιήσει κάτι τέτοιο σε κανένα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το βράδυ της Τρίτης έσπευσε να πληρώσει τα κοινόχρηστα της πολυκατοικίας πολύ νωρίτερα από ό,τι συνήθιζε, λέγοντας ότι μπορεί να έμπαινε σε νοσοκομείο.
"Ήταν πολύ κοινωνικός, ευγενέστατος άνθρωπος. Στο μπαλκόνι του το καλοκαίρι είχε κολλήσει μια αφίσα με το σύνθημα του "Δεν πληρώνω". Πήγαινε και στις αντιμνημονιακές συγκεντρώσεις", περιγράφει ένας γείτονας.
Τί έγραφε στο μήνυμα
Ο αυτόχειρας, στο σημείωμα που άφησε για να εξηγήσει το απονενοημένο του διάβημα, τονίζει μεταξύ άλλων, ότι τα σκληρά μέτρα λιτότητας "εκμηδένισαν κάθε ίχνος επιβίωσής του".
"Η κατοχική κυβέρνηση Τσολάκογλου εκμηδένισε κυριολεκτικά τη δυνατότητα επιβίωσής μου που στηριζόταν σε μία αξιοπρεπή σύνταξη που επί 35 χρόνια εγώ μόνον (χωρίς ενίσχυση κράτους) πλήρωνα γι' αυτή.
Επειδή έχω μία ηλικία που δεν μου δίνει την ατομική δυνατότητα δυναμικής αντίδρασης (χωρίς βέβαια να αποκλείω αν ένας Έλληνας έπαιρνε το καλάσνικοφ, ο δεύτερος θα ήμουν εγώ) δεν βρίσκω άλλη λύση από ένα αξιοπρεπές τέλος πριν αρχίσω να ψάχνω στα σκουπίδια για την διατροφή μου.
Πιστεύω πως οι νέοι χωρίς μέλλον, κάποια μέρα θα πάρουν τα όπλα και στην πλατεία Συντάγματος θα κρεμάσουν ανάποδα τους εθνικούς προδότες όπως έκαναν το 1945 οι Ιταλοί στον Μουσολίνι (πιάτσα πορέτο του Μιλάνου)".
Τα παραπάνω λόγια άγγιξαν μία μερίδα του πληθυσμού, προκαλώντας πολιτικό γεγονός- αυτό αποδείχθηκε στη συνέχεια και από τις δημόσιες συζητήσεις, όπου παντού επικράτησε το πολιτικό στοιχείο στην ανάλυση.
nooz.gr